Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

147 osoba obolelo od malih boginja

Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka oktobra 2017. godine  zaključno sa  krajem prošle nedelje registrovano je ukupno 193 slučajeva sumnji malih boginja., dok je u istom periodu obolelo i potvrđeno 147 osoba.
Od proglašenja epidemije malih boginja u Bojniku i Leskovcu broj obolelih se svake nedelje povećava. U Bojniku je do sada kod 65 osoba potvređeno  da imaju male boginje, dok se u Leskovcu broj obolelih zaključno sa 9. februarom popeo na 82. osobe, podaci su Zavoda za javno zdravlje Leskovac.
Prema navodima Zavoda za javno zdravlje Leskovac najveći broj obolelih u epidemiji  u Bojniku je u uzrastu od 0-4 (17 obolelih lica);  zatim u uzrastu od 30-39 godina (16 obolelih lica); 10-19 godina (12 obolela lica) i u uzrastu 40-49 godina(10 obolelih lica). Od ukupnog broja obolelih u Bojniku  95 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja  obolelih (65) u  epidemiji u Bojniku četvoro  (4) su zdravstveni radnici iz Doma zdravlja Bojnik. Od ukupnog broja   obolelih (65)  od početka  epidemije u Bojniku hospitalizovano je 16  bolesnika i to 15  na odeljenju pedijatrije i jedna obolela osoba na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Vranju. Hospitalizovani su zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upala pluća. 
Od kada je početkom ove godine Zavod za javno zdravlje Leskovac je prijavio epidemiju malih boginja u gradu Leskovcu do 9. februara najveći broj obolelih je  u uzrastu od 30-39 godina (30 obolelih); u uzrastu od 20-29 (21 obolelih lica);  uzrasta 40-49 godina (13 obolelih lica). Od ukupnog broja obolelih u gradu Leskovcu  89 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih (82) u epidemiji u  gradu Leskovcu  petoro (5) su zdravstveni radnici iz Opšte bolnice Leskovac. Od ukupnog broja   obolelih (85) u epidemiji u  gradu Leskovcu hospitalizovano je 10 bolesnika i to 6 na odeljenju pedijatrije, 2 na Infektivnoj klinici u Nišu,1 na infektivno odeljenje O.B. Leskovac i  jedna porodilja na odeljenju ginekologije  Opšte bolnice u Leskovcu. Hospitalizovani su zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upala pluća. 
Epidemiološko ispitivanje obe epidemije i dalje je u toku. Nakon prijavljenih epidemija malih boginja u opštini Bojnik i gradu Leskovcu  i dalje se na Jablaničkom okrugu sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima, a u opštini Bojnik i gradu Leskovcu  dodatne aktivnosti u žarištu epidemija. ZZJZ Leskovac   preduzima  sve mere  u cilju sprečavanja širenja malih boginja, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.