Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Srbija Vesti

Brnabić danas obišla Sijarinsku banju i Specijalnu bolnicu Gejzer u opštini Medveđa

Pedsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas Sijarinsku banju i Specijalnu bolnicu Gejzer u opštini Medveđa i tom prilikom potvrdila da je postignut dogovor o tome da se uradi put kako bi se ta banja povezala sa Prolom, Lukovskom i Kuršumlijskom banjom.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je država uložila značajna sredstva u Sijarinsku banju i ponovila da je to predeo ogromnog potencijala.

Važan projekat na kojem treba da radimo u budućnosti, a sada smo ga dogovorili, jeste povezivanje sa Kuršumlijom preko Radan planine. Tim putem ćemo Sijarinsku banju povezati sa tri prelepe banje – Prolom, Lukovskom i Kuršumlijskom ili Kraljevskom banjom, Đavoljom varoši, a tu imamo i Caričin grad, ukazala je premijerka.

Ona je navela da u ovom kraju postoji ogroman potencijal za turizam i istakla da će država nastaviti da ulaže i u Sijarinsku banju i u Medveđu i u Jablanički okrug, pre svega u turizam jer je u neke od opština tog okruga teško dovesti strane investitore.

Prema njenim rečima, zato treba da uložimo više u naše prirodne resurse, poljoprivrednike, preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, odnosno da uradimo sve što možemo sami i da se ne oslanjamo u ovakvim predelima na strane direktne investicije.

Ako dođu, dobro su došle i mi ćemo ih podržati, ali, dok čekamo i pripremamo okruženje da ih dovedemo, treba da vidimo šta je to što možemo da uradimo samo sa našim ljudima odavde, istakla je predsednica Vlade.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izrazila je zadovoljstvo zbog toga što Medveđa, a naročito Sijarinjska banja, danas izgledaju drugačije i imaju sasvim drugačiju perspektivu. Matić je istakla da je resorno ministarstvo ove godine izdvojilo 750 miliona dinara za vaučere, navodeći da je podeljeno 150.000 vaučera.

Interesantno je da je ove godine Sijarinska banja izbila u prvih pet destinacija, kada govorimo o popularnosti banja kod naših građana koji koriste vaučere, navela je ministarka. Ona je rekla da su tu i Vrnjačka, Sokobanja, Banja Koviljača i Ribarska banja, koje su uvek bile veoma tražene, ali da Sijarinska banja tokom poslednje dve godine doživljava neku vrstu procvata.

Predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić podsetio je na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje dve godine dva puta posetio taj kraj, što je, zajedno sa današnjom posetom premijerke Brnabić, siguran znak da država brine o svakom pedlju svoje teritorije.

Arsić je naglasio da je Srbija zemlja banja i da su one naše najveće prirodno blago, te istakao da je država današnjom posetom predsednice Vlade pokazala da su banje nacionalna briga.

 

infocentarjug.rs