Prepoznaj istinu! (2019.)

“Deca su osetljiva i preterano su izložena uticaju medija” – Predrag Aleksić Profesor geografije u Gimnaziji Svetozar Marković u Jagodini

– Šta je za Vas medijska pismenost i koliko je ona danas važna?

Medijska pismenost nam omogućava da razumemo tekstove i poruke koje prenose mediji i da procenimo njihovu važnost i vrednost. Mediji su danas dosta zastupljeni  i medijska pismenost bi svima bila od koristi.

– Kako u savremenom digitalnom svetu razlikujete istine od laži?

Teško je razlikovati, ali sadržaj teksta dosta govori o samom izvoru pa nije teško ponekad videti koji izvori su nepouzdani.

– Da li medijsku pismenost treba uvesti kao školski predmet?

U osnovnim školama, da, ali u srednjim školama bi moglo biti deo predmeta građansko vaspitanje.

– Koliko su lažne vesti ozbiljan problem za mlade?

Lažne vesti predstavljaju dosta veliki problem za svakoga, ne samo za mlade, jer danas vesti bilo koje vrste možemo videti na svakom koraku i važno je da znamo da možemo da im verujemo i da znamo da  je ono što se dešava oko nas stvarno.

– Kako treba pristupiti medijskom obrazovanju dece? Kako se suočavate sa ovim izazovom na ličnom primeru?

Deca su osetljiva i preterano su izložena uticaju medija. Treba ih u određenom uzrastu učiti medijskoj pismenosti, kako bi odmah znali da prepoznaju  šta je za njih  zapravo važno i kako tačno da usvoje sve što pročitaju. Trudim se da čitam samo ono što smatram značajnim za sebe na bilo koji način i time smanjujem negativan uticaj medija u svojoj okolini.