Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Delegacija vojnih lekara iz Ruske Federacije posetila Opštu bolnicu Leskovac

Delegacija vojnih lekara iz Ruske Federacije u okviru posete Srbiji posetila je danas Opštu bolnicu Leskovac kako bi ruski stručnjaci dobili pravu sliku o situaciji u srpskim zdravstvenim ustanovama širom naše države, način organizacije svih relevantnih institucija u cilju što efikasnijeg suzbijanja širenja zarazne bolesti COVID-19.

Nakon detaljne analize oni će doneti konačnu odluku o tome na koji način Ruska Federacija može da pomogne državi Srbiji i njenom stanovništvu u skladu sa svojim mogućnostima. Pomoć će se pre svega sastojati iz dezinfekcije zdravstvenih ustanova, snabdevanja medicinskom i zaštitnom opremom, tehnikom ali i neposrednog pružanja medicinske pomoći obolelima od virusa korona.

Ovom prilikom gradonačelnik Leskovca dr sci. med Goran Cvetanović je u pratnji direktora Opšte bolnice dr Nebojše Dimitrijevića i zamenika direktora Doma zdravlja dr Časlava Nedeljkovića pokazao prostorije i put kojim se pacijenti sprovode i smeštaju u leskovačku bolnicu. Ujedno su ruski stručnjaci dobili detaljne informacije o svim merama predostrožnosti koje se preduzimaju kako bi se sprečilo dalje širenje virusa. Gradonačelnik je ovim povodom rekao: „Delegacija iz Rusije će u našoj državi boraviti mesec dana i kako su nam rekli, još nekoliko puta će posetiti Leskovac kako bi prikupili sve neophodne podatke, od osnovnih elemenata u koje su danas dobili uvid, do njihovog konačnog suda i saveta, koje smo mi spremni da poslušamo. Tim koji je trenutno sa nama čine lekar opšte prakse, epidemiolog, anesteziolog, medicinski tehničar i prevodilac. Kolege iz Rusije će nam ovog časa pomoći time što će nam preneti svoje iskustvo i obavestiti nas na koji način oni organizuju borbu protiv nevidljivog neprijatelja kako bismo se primenjujući njihove metode što uspešnije izborili sa ovom zaraznom bolešću. Struka je ta koja je dominantna, iskustvo drugih zemalja je nama od velike važnosti i smatramo da na taj način vodimo uspešniju i delotvorniju borbu protiv virusa, koja će u narednih mesec dana biti još intenzivnija.“

Gradonačelnik je izrazio svoju zahvalnost svim prisutnim lekarima, ali i medijskim ekipama koje igraju važnu ulogu u ovoj borbi koja od svih nas iziskuje ozbiljan pristup i posmatranje šire, objektivne slike stanja. On je uputio reči zahvalnosti medijima koji zarad opšte dobrobiti i blagovremenog izveštavanja naših sugrađana u ovim teškim trenucima ne sede skrštenih ruku, već izveštavaju sa lica mesta, što svakako nosi određen rizik po njihovo zdravlje.

 

Grad Leskovac