Kosovo Vesti

Đurić: "Ovo je još jedan dokaz da nema pravde na Kosovu i Metohiji"

Odluka da se iz pritvora na slobodu pusti gradonačelnik Srbice Sami Ljuštaku, optužen za ratne zločine počinjene na KiM, pokazuje da u našoj južnoj pokrajini nema pravde ni za srpske, ali ni za albanske žrtve terora takozvane UČK, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Odluka Vrhovnog suda KiM pokazuje da u našoj južnoj pokrajini nema pravede ni za srpske, ali ni za albanske žrtve terora takozvane UČK, pokazuje da se nastavlja sa praksom guranja pod tepih ratnih zločina i monstruoznih nepočinstava koje su počinjene u ime i za račun velikoalbanske ideje“ rekao je Đurić.

On je rekao da odluka suda pokazuje da se nastavlja sa praksom guranja pod tepih ratnih zločina i monstruoznih nepočinstava koje su počinjene u ime i za račun velikoalbanske ideje.

„To pokazuje da tamošnje institucije nemaju kapacitet zasnovan na principima vladavine prava…da izađu na kraj sa počiniocoma koji još uvek šetaju slobodno ulicama i doprinose tome da društvo ostane podeljeno, posvađano i okrenuto prošlosti, sukobima i etničkoj mržnji, umesto ka budućnosti i zajedničkom razvoju suživota i institucija“, rekao je Đurić.

On je ukazao da odluka suda pokazuje i da ne postoji ni politička volja za postizanje pravde za srpske i albanske žrtve, pokazuje da institucije nemaju kapacitet, da međunarodna zajednica za 16 ili 17godina upravljanja nije uradila ništa da zaista ljudi koji su odgovorni, umesto kao heroji koji slobodno šetaju ulicama KiM, budu iza rešetaka gde im je mesto.

„Misija Eeuleks-a koja se nalazi u našoj južnoj pokrajini je misija koja je zadužena za vladavinu prava, ovo što se desilo je svakako odgovornost svih onih koji imaju obavezu da se staraju o tome na KiM“, ukazao je Đurić.