Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Ekonomsko osnaživanje romkinja u Leskovcu

U Svečanoj sali grada Leskovca danas je organizovana podela sertifikata pripadnicima romske nacionalne manjine koji su zahvaljujući saradnji organizacije ROSA, Bibija, akademije Edukativa i institucija grada Leskovca završili obuke za stručno osposobljavanje.

Osam devojaka je završilo obuku za obavljanje posla manikira, pedikira, frizera, krojača, šminkera, dok su dvojica momaka završila obuku za zavarivača i negovatelja. Cilj projekta u okviru koga su sprovedene obuke je poboljšanje socioekonomskog položaja romske zajednice, a posebno Romkinja, a sprovodi ga nemačka organizacija GIZ u saradnji sa kabinetom potpredsednice Vlade RS prof. dr Zorane Mihajlović.

Pre svečane dodele sertifikata prisutnima su se obratile dr Aleksandra Milovanović, član Gradskog veća zadužena za zdravstvo i socijalnu zaštitu, pomoćnica direktorke akademije Edukativa Vedrana Stanojević, Slavica Vasić iz organizacije Bibija i Milena Mustafić, jedna od polaznica obuka.

„Grad Leskovac je grad u kojem se neguju vrednosti zajedništva i ulažu veliki napori kako bi svi građani koji žive na teritoriji grada ostvarili svoja prava i živeli dostojanstvenim životom. Na različite načine trudili smo se da ovo društvo učinimo pravednijim, a naše resurse dostupnim svima. Ukupan iznos sredstava planiran za finansiranje ili sufinansiranje projekata udruženja u oblasti socijalne zaštite iz budžeta grada Leskovca, po konkursu iznosi 31 milion dinara u skladu sa Odlukom o budžetu grada Leskovca. Pritom je samo u periodu između 2016. i 2020. za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti socijalne zaštite izdvojeno 150 miliona dinara“ – podsetila je većnica Milovanović na ulaganja u oblast socijalne zaštite i dodala:

„Leskovac će biti među 11 gradova i opština u Srbiji u kojima se obavlja prekvalifikacija i edukacija Roma u sklopu organizacije ASB i udruženja IDC, koji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja realizuju program koji za cilj ima da doprinese ukupnom povećanju inkluzije i zapošljavanja ranjivih kategorija, posebno Roma, a koji se finansira sredstvima Vlade Republike Srbije i Nemačke razvojne banke KfW.“

Vedrana Stanojević se zahvalila svima koji su učestvovali u projektu, čestitala kandidatima koji su završili obuke i poručila im da njihovo zalage, istrajnost i upornost da ih završe, govori o posvećenosti i ozbiljnosti koju poseduju.

Slavica Vasić iz organizacije Bibija se takođe zahvalila svim subjektima koji su sarađivali u projektu i rekla da je u tri grada, gde se projekat sprovodi, 50 polaznika uspešno završilo razne obuke i to 40 žena i 10 muškaraca. Vasićeva je čestitala na uspešno završenim obukama i istakla važnost projekta jer korisnicima sertifikati ostaju trajno.

„U ime svih polaznika i svoje ime se zahvaljujem svima koji su nam omogućili da završimo obuke. Poručujem svim Romkinjama da ovo nije ništa strašno, i da ukoliko imaju cilj, sve mogu uspeti“ – naglasila je Milana Mustafić koja je završila obuku za manikir i pedikir.

infocentarjug.rs