Društvo Jug Srbije Srbija Vesti

Elektronska prijava beba i u privatnim porodilištima

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da se elektronskom registru koji je deo projekta „Bebo, dobro došla na svet“ do sada priključilo 46 porodilišta u Srbiji, među kojima je i jedna privatna zdravstvena ustanova.

Lončar je izrazio zadovoljstvo time što je sistem elektronske prijave, posle svih državnih porodilišta, zaživeo i u privatnim zdravstvenim ustanovama, dodavši da pomenuti projekat treba da olakša zakonske procedure svim roditeljima u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku 46 porodilišta se priključilo tom projektu, u okviru kojeg roditelji za 15 minuta prijavljuju svoje novorođenče, a bebina dokumenta stižu na adresu na kojoj je prijavljena.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić iznela je očekivanje da će do kraja godine biti realizovan plan kojim je predviđeno da sva porodilišta budu deo projekta, što znači da će svi roditelji vrlo brzo moći da koriste pogodnosti ovog servisa.

Brnabić je navela da je uvođenje državnih i privatnih porodilišta u sistem prijave beba deo strategije nadležnih organa – Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva zdravlja, sa ciljem da pruže objedinjenu uslugu i maksimalno pojednostave procedure.

Projekat „Bebo, dobro došla na svet“ omogućava da se za 15 minuta, dok su mama i beba još u porodilištu, izvrši elektronski upis novorođene dece u matičnu knjigu rođenih, kao i obavi prijava državljanstva i prebivališta i prijava na zdravstveno osiguranje.