Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Epidemija malih boginja proglašena i u Leskovcu

Nakon pojave i proglašene epidemije morbila u opštini Bojnik 5. decembra prošle godine, kao i pristiglih prijava o suspektnim slučajevima na morbile i laboratorijski potvrđenim slučajevima do 3. januara ove godine ZZJZ Leskovac je utvrdio da se epidemija proširila na opštu populaciju u Leskovcu i da su se stekli uslovi za prijavu epidemije morbila odnsosno malih bognja u gradu Leskovcu.

Zavod za Javno zdravlje Leskovac je 4. januara prijavio epidemiju morbila u gradu Leskovcu. Ukupan broj obolelih u epidemiji  je 10. Kod 9 obolelih  je laboratorijskim putem potvrđeno obolevanje od morbila. Kod jednog  lica laboratorijsko ispitivanje ždrela i nosa je u toku. Najveći broj obolelih u epidemiji je u uzrastu od 30-39 godina (6 obolelih); uzrasta 40-49 godina (2 obolela); 20-30 (1 obolelo lice) i jedno dete uzrasta 13 meseci nevakcinisano.

Epidemiološkim ispitivanjem u 9 porodica obolelih utvrđeno je da su deca vakcinisana i revakcinisana za svoj uzrast, osim u jednoj  porodici obolelog gde je odmah naložena vakcinacija dece.  Epidemiološko ispitivanje je i dalje u toku.

Nakon prijavljenih epidemija malih boginja u opštini Bojnik i gradu Leskovcu  i dalje se u Jablaničkom okrugu sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima, a u opštini Bojnik i gradu Leskovcu  dodatne aktivnosti u žarištu epidemija.

ZZJZ Leskovac preduzima  sve mere  u cilju sprečavanja širenja malih boginja, navodi se u saopštenju.