Jug Srbije Vesti

Evropska podrška rekonstrukciji osnovne škole „Jastrebački partizani“ u naselju Balajnac u Merošini

Od naredne školske godine više od 200 đaka Osnovne škole „Jastrebački partizani“ u naselju Balajnac u opštini Merošina imaće bolje uslove za boravak i učenje zahvaljujući podršci Evropske unije preko razvojnog programa EU PRO. Radovi ukupne vrednosti 133.000 evra podrazumevaju obnovu fasade, zamenu stolarije i podova, rekonstrukciju sanitarnih čvorova i instalaciju sistema grejanja na pelet. Ovi i drugi radovi će značajno doprineti poboljšanju energetske efikasnosti objekta pa tako i uštedama u opštinskom budžetu.

Pored navedenih radova, posebna pažnja će biti usmerena na unapređenje socijalne uključenosti Roma i Romkinja u naselju Balajnac. Naime više od polovine đaka u školi dolazi iz romske zajednice pa će tako vrtić koji radi u sastavu škole od naredne školske godine pohađati i deca romske nacionalnosti. Ove aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja realizuju se u saradnji sa programom Swiss PRO, a predviđaju da deca i roditelji iz romske zajednice budu aktivno uključeni u proces obrazovanja i vannastavnih aktivnosti.

„Projekti poput ovoga su od važnosti za lokalne zajednice jer stvaraju jednake mogućnosti za obrazovanje dece i uslove za ostanak ljudi u manjim sredinama“, rekla je načelnica Nišavskog okruga, Dragana Sotirovski.

„Posebno mi je drago da su gotove sve opštine na teritoriji Nišavskog okruga aplicirale sa kvalitetnim projektima i da će kroz EU PRO program realizovati projekte koje se odnose na unapređenje lokalne infrastrukture, ali i izradu planske i tehničke dokumentacije“, navela je Dragana Sotirovski. 

„Opština Merošina intenzivno radi na unapređenju kvaliteta obrazovanja, i već smo tri osmogodišnje osnovne škole renovirali, a sada će uz podršku Evropske unije i Vlade Srbije i naselje Balajnac dobiti renoviranu školu“, rekao je predsednik opštine Merošina, Saša Jovanović i dodao da se planira i renoviranje centralne škole u Merošini.

Radove će u periodu od 90 dana izvoditi firma MPP „Jedinstvo” a.d. iz Sevojna, izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Merošina.

„Ovo je jedan od 37 projekata lokalne infrastrukture vrednih 4,5 miliona evra koje EU podržava preko programa EU PRO a koji doprinose boljem kvalitetu života stanovništva u lokalnim samoupravama“, navela je Jasmina Ilić, menadžerka sektora infrastrukture u EU PRO-u. Kako je dodala, u Nišavskom okrugu se trenutno realizuje 18 projekata ukupne vrednosti skoro 1,2 miliona evra, od čega EU ulaže preko 810.000 evra, a doprinos sa lokala iznosi 350.000 evra.

 

(Kraj)

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.