Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Finansijska podrška SwissPro-a opštini Lebane za proširenje usluge Pomoć u kući

Opštini Lebane je odobren projekat „Lokalni odgovor zajednice na Kovid19“, a realizovaće se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Ukupan budžet projekta iznosi 18.155 USD, i u potpunosti je pokriven donacijom.

Usluga Pomoć u kući na području opštine Lebane funkcioniše već 15-ak godina. Usluga je dostupna odraslima i starijima sa fizičkim i psihičkim ograničenjima, zbog kojih nisu u stanju da samostalno žive bez redovne pomoći, nege i nadzora, a porodična podrška je nedostupna ili nedovoljna. Sadržaj pomoći se definiše individualnim potrebama korisnika, a većina usluga se pruža u domu korisnika. Projektom „Lokalni odgovor zajednice na Kovid19“ obezbeđuje se pružanje ove usluge za novih 33 korisnika uz angažovanje 3 lica iz ranjivih grupa kao negovatelja/ica. Odrasla i stara lica, koja žive u ruralnim područjima, žive veoma teško, ponekad čak i u uslovima ispod ljudskog dostojanstva. Dodatno ih muče bolesti i nemogućnost da sebi obezbede adekvatan tretman i negu. Veliki broj staračkih domaćinstava i osoba sa invaliditetom živi i do 30 km udaljenim naseljima od zdravstvenih i drugih ustanova. Drugi problem je što određeni broj naselja na teritoriji opštine Lebane nemaju apoteku ili zdravstveni centar, pa je, imajući u vidu da se većina njih teško kreće, kupovina lekova često nedostižna bez pomoći drugih. Zbog udaljenosti prodavnica od njihovih domova, problem predstavlja i nabavka osnovnih namirnica.

Negovatelji/ce će, prilikom pružanja usluge, imati poseban zadatak – da pruže pomoć korisnicima u situacijama vezanim za vakcinaciju protiv Covid19 virusa, kao što je pojašnjenje važnosti vakcinacije, pomoć prilikom vakcinacije, unapređenje komunikacije sa Centrom za socijalni rad Lebane itd.
Predviđeni period pružanja usluge je 9 meseci, od jula 2021. do marta 2022.

infocentarjug.rs

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.