Lebane Vesti

Lebane u Srpskoj slagalici

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ predstavljena je opština Lebane.

Lebane – Pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i  lokalne samouprave početkom 2015. godine počela je promocija lokalnih samouprava na nedeljnom nivou na jedinstven i zanimljiv način. Namera je da svaki grad i opština budu predstavljeni kako domaćoj, tako i stranoj javnosti i na ovaj način da ih pozovemo da posete i investiraju u Srbiju.
Gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedelјnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija i znamenita ličnost).

Lebane panorama 01

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavlјena opština Lebane, smeštena u jugoistočnom delu centralne Srbije, u slivu reke Jablanice, čijih nešto manje od 25.000 stanovnika živi u 39 naselјa. Arheološki nalazi svedoče da se život na tom prostoru u kontinuitetu razvijao od praistorijskog čoveka do danas.

Lebane

Blizina koridora 10, autoputa E-75 i dobra povezanost sa regionalnim i magistralnim pravcima samo su deo razloga zbog kojih je Lebane dobar potencijal za ulaganja. Prednosti postoje i za brži ekonomski razvoj – raznovrsnost polјoprivrednog, šumskog i vodnog zemlјišta, relativno velika šumovitost područja, građevinsko zemlјište u najvećem delu teritorije, relativno razvijena mreža magistralnih i regionalnih puteva, iskusna radna snaga, kvalitetne rase u stočarstvu i dovolјni kapacitet za uzgoj i tov, kao i odlučnost opštine da se aktivno uklјuči u ekonomski razvoj, navodi se na sajtu www.serbianpuzzle.rs.
Milorad Mitkovic
prof. dr Milorad Mitković  
Iako relativno mala opština, stanovnici Lebana imaju čime da se ponose – jedan od najiistaknutijih naših sugrađana je ortopedski hirurg, akademik i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Nišu, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, Akademije Medicinskih nauka SLD-a, Predsednik Srpske traumatološke asocijacije, gostujući profesor u Švajcarskoj – Milorad Mitković.
Konstruktor je sistema za spolјnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime „Fiksator po Mitkoviću“. Posle ispitivanja u Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj i Švajcarskoj primenjen je na više od 25.000 pacijenata u zemlјi i inostranstvu, uklјučujući i zbrinjavanje ranjenika tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Taj patent nominovan je za najbolјi evropski patent 2012. godine. Mitković je osnovao i školu spolјne i unutrašnje fikcije kostiju u Nišu u kojoj se danas edukuju brojni ortopedski hirurzi iz zemlјe i inostranstva.

 

Festival „U ritmu jablaničkog srca“
U kategoriji kulturnih dešavanja istaknut je međunarodni festival folklora „U ritmu jablaničkog srca“, koji se obeležava svake godine u avgustu, već pet godina za redom, jedan je od najposećenijih događaja u opštini Lebane. Za četiri dana koliko traje festival, ovu opštinu poseti oko 10.000 lјudi iz zemlјe i inostranstva a svoje umeće prikaže od 500 do 700 izvođača. Cilј folklora je očuvanje narodne tradicije i kulturnog blaga ovog područja , ali i područja gostujućih ekipa kao i popularisanje folklora. Festival organizuje KUD „Jablaničko kolo“ iz Lebana u saradnji sa lokalnom samoupravom , na kojem učestvuju folklorni ansambli iz zemlјe i inostranstva kao i duvački orkestri, pobednici „Guče“ u raznim kategorijama, zatim vokalani solisti i instrumentalisti na starim izvornim instrumentima.
Predsednik KUD „Jablaničko kolo“ Tomica Jović poziva sve lјubitenje folklora da dođu u Lebane na ovaj festival kako bi se družili ali, pre svega, i da vide kako se čuvaju narodne igre i prikazuje umeće. Zato što verno interpretira i čuva od zaborava tradicionalne kulturne vrednosti 2012 godine KUD „Jablaničko-kolo“ je uvršten na UNESKO listu izvorne nematerijalne baštine.
A kada turisti ili komšije iz okoline Lebana u avgustu dođu na međunarodni festival folkolra „U ritmu jablaničkog srca“, domaćini ih dočekaju specijalitetom koji je zaštiti znak tog kraja – mumuruznicom. Evo i recepta za ovaj specijalitet. 
Zamesiti testo od kukuruznog brašna sa mlekom i domaćim kajmakom, dodati so, sve to dobro izmešati i naliti u pomašćenu tepsiju. Dok se testo peče, na tiganj rastopiti parčiće slanine. Kada se testo zapeče, prelije se parčićima slanine i masnoćom iz tiganja pa vrati nazad u rernu da se dopeče.
Mumuruznica
“Slika Srbije ne sme i ne treba da bude samo slika glavnog grada. Naš je cilj da svaka opština i svaki grad Srbije imaju jednake šanse. Nadam se da ćete uživati zajedno sa nama u sklapanju slagalice naše Srbije.” dr Kori Udovički