Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Lebanska Gimnazija učestvuje u regionalnom projektu STEM i robotike

Istraživačka stanica Petnica u saradnji sa partnerskom organizacijom Osijek Software City iz Hrvatske organizuje program dodatnog obrazovanja namenjen nastavnicima i učenicima srednjih škola iz Srbije i Hrvatske. Od 65 prijavljenih škola za osam mesta, Gimnazija iz Lebana izabrana je za učešće na regionalnom projektu STEM i robotike!

Projekat „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“ je osmišljen tako da izabrane srednje škole trajno dobijaju paket neophodan za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti u oblasti robotike, kao i paket obrazovnih programa. Ideja je da se školama na ovaj način pomogne da nakon projekta mogu uspešno svojim učenicima predstavljati robotiku, programiranje, prirodne nauke i inovacije (STEM oblasti). Obrazovni aspekt projekta traje šest meseci i sadrži seminare u Petnici, Osijeku i aktivnosti u online fazi. Izabrane škole će sa svojim timovima (1 nastavnik i 2 učenika) imati prilike da sa najboljim stručnjacima iz Srbije, Hrvatske, EU i SAD rade na sopstvenoj edukaciju iz oblasti programiranja, robotike, inovativne nastave, kao i drugih tema vezanih za STEM oblasti.

Interesovanje škola iz cele naše zemlje je prevazišlo sva očekivanja. Za osam mesta koliko je predviđeno za ovaj projekat prijavilo se 65 škola, a lebanski gimnazijalci izborili su svoje mesto za učešće u ovom projektu. Bitno je napomenuti da će svaka škola tokom projekta dobiti svog malog hexabot robota kojeg će zadržati u svom vlasništvu ukoliko realizuje sve aktivnosti na projektu, a sve u cilju da se školama na ovaj način pomogne da nakon projekta mogu uspešno svojim učenicima predstavljati robotiku, programiranje, prirodne nauke i inovacije.

STEM oblasti koje podrazumevaju prirodne nauke, matematiku i tehnologiju su veoma značajne za razvoj svakog društva. Zbog toga su IS Petnica, i Osijek Software City, sa svim svojim iskustvom u obrazovanju odlučili da uz podršku ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizuju obrazovno-naučni program koji za cilj ima i lični razvoj učenika i nastavnika, ali i podizanje kapaciteta škola, i obnovu rada školskih sekcija. Pripremajući mlade ljude da se bave STEM oblastima ovaj projekat ih priprema da budu motor regionalnog razvoja.

Učešće na projektu i u Petnici i u Osijeku je besplatno za sve škole, a svaka škola može imati samo jedan tim (1 nastavnik i 2 učenika). Prvi seminar biće u Istraživačkoj stanici Petnica od 13. do 18. januara, a drugi u Osijeku od 25. do 30. juna 2018. godine.

Projekat „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“ je podržan od strane ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Hrvatskoj.

Komentari

Za komentarisanje potrebno je prijaviti se (ulogovati) na vaš Facebook nalog. Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.