Lepote juga... Leskovac

Leskovac – Grad sa 144 naseljena mesta

Leskovac je grad na jugu Srbije i administrativni centar istoimene teritorijalne jedinice i Jablaničkog upravnog okruga. Status grada dobio je 2007. godine. Grad se nalazi u Leskovačkoj kotlini. Kroz samo naselje protiče reka Veternica, a nedaleko od Leskovca protiče Južna Morava, koja prima sve veće pritoke grada. Leskovac leži na nadmorskoj visini od 228 metara i kotlina u kojoj je smešten okružena je planinama Radan, Goljak i Pasjača na zapadu, Kukavica i Čemernik na jugu i Babička gora, Seličevica i Suva planina na istoku.

Naselje datira još iz doba Rimskog carstva. Srednjovekovni naziv naselja je Glubočica, pa Dubočica. Ime Leskovac grad je dobio po šumama leske.

Grad Leskovac ima 144 naselja od kojih su Leskovac, Vučje i Grdelica gradskog tipa.

Prema popisu iz 2011, u samom Leskovcu živelo je 60.288 stanovnika, dok je na području grada Leskovca živelo 144.206 stanovnika. Stanovništvo grada većinski čine Srbi pravoslavci. U gradu prisutno nekoliko pravoslavnih verskih objekata, među kojima je najveća crkva Svete Trojice, izgrađena 1931. i posvećena Svetoj Trojici, gradskoj slavi Leskovca. Karakteristična je i crkva Odžaklija podignuta 1803. godine i specifična je to tome što predstavlja jedinu crkvu u Srbiji sa odžakom.