Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Pčinjski okrug Vesti Vlasotince

LESKOVAC: Održana 5. Sednica Jablaničkog upravnog okruga na temu o Zakonima o ozakonjenju, stanovanju i zadrugarstvu

U Leskovcu je danas održana peta po redu Sednica Jablaničkog upravnog okruga na kojoj se razgovaralo o Zakonima o ozakonjenju, Zakona o stanovanju i zadrugarstvu. Sednici Jablaničkog upravnog okruga su pored gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, načelnika okruga Božidara Stojiljkovića, direktora Regionalne privredne komore Gorana Jovića. Sednisi su prisustvovali predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović i predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović, predstavnici Policijske uprave i Odeljenja za vanredne situacije u Leskovcu.

Prema podacima iznetim na današnjoj 5. sednici Jablaničkog upravnog okruga, vezanim za Zakon o ozakonjenju objekata u Leskovcu je popisan 59.321 objekat, dok je broj donetih rešenja o rušenju u 2017. iznosio 8.923 a u 2018. godini 11.716, broj donetih rešenja o ozakonjenju objekata je 17.177, a broj donetih rešenja o rušenju 13.900.

„Ovi zakoni predstavljali su prioritet u aktivnostima Jablaničkog upravnog okruga sa obavezom dalje implementacije i sprovođenja. Vrlo je važno da su građani shvatili ozbiljnost da legalizuju svoju imovinu, a svi oni koji to do sada nisu imaju rok još tri godine. Ovim putem pozivan sve građane Jablaničkog okruga koji to do sada nisu učinili, da što pre podnesu zahteve za ozakonjenje kako bi u skladu sa zakonom dobili rešenje o rušenju , čime bi otvorili proceduralni i administrativni put do konačnog ozakonjenja.Takođe želimo da ukažemo Ministarstvu građevine i infrastrukture na praktične probleme u sprovođenju zakona kada su pitanju planovi detaljne regulacije, ali i potrebu za smanjenjem administrativnog dela podnošenja zahteva u pogledu obaveznog projektovanja postojećih objekata za ostvarivanje ozakonjenja“ – kazao je načelnik Upravnog okruga, Božidar Stojiljković.

„Na današnjoj sednici razgovarali smo o Zakonima o ozakonjenju, Zakona o stanovanju i zadrugarstvu.Došli smo do zaključka da u Leskovcu imamo 1774 rešenih zahteva. Što se tiče broja registrovanih stambenih objekata isti iznosi 388, broj registrovanih upravnika je 141, dok broj profesionalnih iznosi 247. Govoreći o zadrugarstvu ističem činjenicu da je na teritoriji grada registrovano 40 zadruga“ – kazao je gradonačelnik  Leskovca dr Goran Cvetanović.

       

Na današnjoj konferenciji za novinare, nakon održane Sednice Jablaničkog upravnog okruga obratio se i Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga kazavši da je na teritoriji grada Leskovca registrovano 40 zadruga, ukupno na teritoriji Jablaničkog okruga 50 zadruga.

„Pojedinačna domaćinstva ne mogu sama da izađu na tržište, to mogu postići jedino ujedinjenjem u zadruge. Na teritoriji Republike Srbije registrovano je 96 aktivnih zadruga koje su se javile za finansijska sredstva, čak 7 zadruga sa teritorije Jablaničkog okruga je dobilo 36,4 miliona dinara, dok je u Pčinjskom okrugu novčani iznos odobren za 4 zadruge, što znači da smo ovde na jugu jedni od najaktivnijih regiona, kada su u pitanju udruživanjazadrugarstva, što i jeste naš cilj a to su udruživanja i  organizovana proizvodnja “ – rekao je Jović.

 

(ICJ)