Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Leskovačka škola stripa osvojila pregršt nagrada

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru osvojila je par desetina međunarodnih nagrada na nekoliko festivala u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj osvojila Leskovačka škola stripa u proteklom periodu.

Sezonu nagrada otvorio je predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović koji je na 15. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu dobio nagradu za doprinos srpskom stripu. Stojanović je takođe sa crtačem Draženom Kovačevićem dobitnik druge nagrade, Zlatan strip, na 15. Međunarodnom salonu stripa u Velesu u Makedoniji, a na tom festivalu nagrađena je i šestogodišnja Iva Cvetković kao najmlađi učesnik festivala, dok je Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ u Makedoniji takođe nagrađena kaoinstitucija.
Potom je u Valjevu, na Prvom međunarodnom festivalu stripa na kome su učestovali autori iz 14 zemalja Stojanoviću i Kovačeviću dodeljeno Priznanje za visok nivo scenarija i crteža. Kruna sezone nagrada usledila je u Kragujevcu 16. decembra na otvaranju drugog međunarodnog festivala dečije ilustracije Kreativni genijalci kada su, u konkurenciji od 1700 dece iz Srbije i Republike Srpske koje je poslalo 3399 radova, Plakete festivala osvojili polaznici Škole stripa Katarina Hadži-Jovačić (prvo mesto u svojoj kategoriji i najveći broj bodova na festivalu) i Nikola Mladenović (treće mestou svojom kategoriji), Diplome Marko Miladinović, Anastasija Videnović, Katarina Prokopović i Iva Cvetković, dok su Zahvalnice dobile Dunja Avramović, Jovana Savić i Matija Đorđević.
Istog dana je stigla vest iz Bugarske da je Regionalna Biblioteka „Ljuben Karavalov“ iz Rusa dodelila Marku Stojanoviću godišnju nagradu „Ambasador bugarskog stripa van granica Bugarske“ za 2017. godinu. Leskovačka škola stripa je sa svakog festivalu na kome je ove jeseni u Srbiji, Makeodniji i Bugarskoj učestovala donela u Leskovac makar po jednu međunarodnu nagradu, dok je samo u slučaju festivala Kreativni Gencijalci.