Vesti Zdravlje

Lisičarka – pečurka koja ima antibakterijska i antivirusna svojstva

Lisičarka – Ova žuta gljiva sa kapicom koja podseća na kišobrančić stoji u redu najkvalitetnijih gljiva sveta. Nazivaju je i čuvarom zdravlja jer je prirodni izvor antibiotika i mnoštva vitamina. Osim što, između ostalog, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, belenčevine, proteine, enzime, polisaharide, provitamin A, vitamine B kompleksa, D2 i C, lisičarka je niskokalorična i 90 odsto njenog sastava čini voda. Zato je omiljena i među ljudima koji paze na liniju. U 100 gr lisičarke ima samo 12 kilokalorija.

Lisičarke su prve divlje pečurke, u sezoni koje se pojavljuju, i to uglavno od maja meseca ali su se ove godine pojavile nešto ranije. Firme koje se bave otkupom pečurki za kilogram lisičare plaćaju oko 1000 dinara za kilogram. 

Lisičarke se sastoje od žutih glatkih, mesnatih šupljih kapa ispod kojih se nalaze fine membrane. Ne mogu da se uzgajaju, pa je to još jedan razlog zašto su ove sveže pečurke veoma tražene dok traje sezona.

Ova stanarka čistih šuma bogata je kalijumom, važnim za probavu i srce, ali i kalcijumom, ključnim za zdrave kosti. Uz to ona vam „nudi“ magnezijum, potreban za pravilan rad srca i krvotoka i fosfor za mozak. Pošto sadrži vitamin D, koji organizam sam proizvodi samo za vreme sunčanih dana, lisičarka može biti pravi spasilac kada naiđu kiše i tmurno vreme.

Uz sve kvalitete ova pečurka ima antibakterijska i antivirusna svojstva, pa tako čisti organizam, jača imunitet i poboljšava cirkulaciju. Ipak, kod lisičarke treba paziti na količinu. Ne savetuje se više od dva jela sa lisičarkom nedeljno, jer može biti teška za želudac. 

Pečurke ne bi trebalo da se potapaju u vodu, jer je lako apsorbuju, postaju sunđeraste i gube ukus. Iz tog razloga vodu treba koristiti samo za uklanjanje teške prljavštine, i to kratkim prskanjem. Posebno prljave pečurke mogu da se čiste pomoću specijalne tehnike: pospite pečurke sa malo brašna i trljajte ih pažljivo između dlanova. Očistiti brašno sa par kapi vode, i osušiti pečirke ubrusom.

(ICJ)