Jug Srbije Vesti

Mihajlovićeva u kontroli gradilišta na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri: Ovakva gradilišta želim da vidim svuda po Srbiji

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajalović, nastavila je vanrednu kontrolu gradilišta po Srbiji. Danas je obišla deo Koridora 10, deonicu Grdelica–Caričina dolina u Grdeličkoj klisuri, na kojoj radove izvode firme iz Republike Srpske – „Integral inženjering“ i „Prijedor putevi“, zajedno sa šabačkim „Interpokom“.

„Za razliku od gradilišta koja smo obišli proteklih dana, ovo je gradilište za koje mogu da kažem da sam njime zadovoljna. Danas je subota, a ovde ima više od 200 radnika koji rade u dve smene, ovde je više od 100 mašina i zaista se radi kako treba. Ovakva gradilišta želim da vidim širom Srbije! Na ovoj deonici radi kompanija iz Republike Srpske „Integral inženjering“ i vrlo sam zadovoljna kako rade“, istakla je potpredsednica Mihajlović.

Ona je istakla da je ovde reč o najtežoj deonici Koridora 10 i to o onom jedinom preostalom delu koji se završava na našoj najvažnijoj saobraćajnici. Trenutno se radi na miniranju dela koji se naziva Momin kamen kako bi se zaštitila deonica auto-puta koja će ovuda da prođe.

 

„Zbog izuzetno teškog terena kroz Grdelicu ćemo imati nekoliko mostova i vijadukta kako bismo mogli da probijemo klisuru. Do sada je izminirano i odneto oko 250.000 kubika kamena, koji neće biti uništen i bačen, već će biti iskorišćen za podlogu auto-puta, čime su ostvarene velike uštede. Kako sam saznala, samo jednog dana potrošeno je više od 20 tona eksploziva za miniranja. Ono što sam tražila od izvođača jeste da posebnu pažnju obrate na bezbednost radnika i dobila sam uveravanja da će sve biti kako treba“, rekla je potpredsednica Mihajlović.

Ona je naglasila i da je ova deonica karakteristična jer je zbog zahtevnih radova morao da bude izmešten i deo međunarodne pruge Beograd–Niš–Preševo i dalje ka Makedoniji i Grčkoj. Novosagrađena deonica ove pruge u saobraćaju je već godinu dana. Ukupna vrednost radova na Koridoru 10 na deonicama kroz Grdeličku klisuru iznosi 234,4 miliona evra.