Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Napravljena džinovska pljeskavica od 66 kg

Majstori roštilja restorana „Koliba Turs“ iz Leskovca uspešno su pripremili i ispekli najveću pljeskavicu na svetu na tradicionalnom memorijalnom takmičenju “Novica Stanković – Šaponja”. Ekipa u sastavu Predrag Lazarević, Ljubiša Đorđević i Nikola Panić pripremili su pljeskavicu od 66 kg i 100 grama.

Oni su oborili sopstveni prošlogodišnji rekord kada su ispekli pljeskavicu od 65 kilograma. Prečnik pljeskavice pre pečenja iznosio je 190 centimetara, a njena debljina iznosila je 2,1 centimetar. Meso mora da se pripremi dva dana pre pečenja i odstoji na temperaturi od 0 do 4 stepena. Meso se za to vreme samo jednom premesi, a pre pečenja je važno je da se dobro umesi kako se na skari ne bi raspalo.

Nije bilo lako, ali su uspeli i kako kaže Predrag Lazarević učestvovaće i nadalje na ovom takmičenju po kome je Leskovac čuven u svetu.

„Treći put učestvujemo i evo uspeli smo i ove godine da napravimo ovog džina od pljeskavice. Stari majstori roštilja su napravili ovo roštilj meso koje je dva dana stajalo i bilo je potrebno da se lepo rashladi i eto uspeli smo i ove godine da napravimo najveću pljeskavicu“ ocenio je Predrag Lazarević. 

Predsednik žirija, Zoran Mirašević čestitao je ekipi restorana Koliba i kazao da je zadovoljan što je oboren rekord.

„Učiniti ovo što su ovi momci učinili je stvarno umeće, stručnost, a i normalno mora da bude i dobar kvalitet mesa. Teško je bilo  da se to uradi, naročito da se ta velika masa okrene. Lako je ispeći, ali okrenuti onoliku masu je stvarno umeće“ ističe Zoran Mirašević.

 

Najveća pljeskavica je nakon takmičenja podeljena posetiocima Roštiljijade.

Kako je sve to izgledalo pogledajte na sledećem linku.