Bojnik Jug Srbije Vesti

NAŠA SELA – Selo Lozane

Lozane je selo u Srbiji, u opštini Bojnik.

Prema popisu iz 2011. godine, u Lozanu su popisana 28 stanovnika u 16 domaćinstava (prema popisu iz 2002. bilo je 49 stanovnika u 26 domaćinstva).
Selo je podignuto u širem slivu Oranske reke, na većem broju brežuljaka koji se postepeno dižu prema Radan planini.

Grupisano je u više mahala, a između njih je mnogo zelenog prostora mahom pod šljivama i jabukama, po koja livada i njiva, pa se u letnjim mesecima kuće i staje gube u tom moru zelenila.

Izdvajaju se tri veće celine: „Jevrejci“, „Bander“ i „Buzadžije“, ali ima i više manjih grupa kuća koje su se „otele i izašle“ put pojedinih kosa i uvala.

https://www.youtube.com/watch?v=fCDn5Uw4cRs

Lozane je staro srpsko selo, pominje se u svim turskim popisima iz 16. veka. Pominje ga i Mita Rakić u svojoj knjizi „Iz nove Srbije“ gde beleži da je 1879. godine, dakle odmah posle Srpsko-Turskog rata, imalo 18 kuća sa 110 stanovnika. Pominje i „tri kuće arnautske“, verovatno su tu bili poslednji žitelji arnautski, koji će se takođe iseliti.

Od dvadesetak porodica koje su ovde došle iz Groznatovca i Crne Trave i tu podigle prve kuće i staje razvilo se, za nekoliko decenija, lepo i bogato selo. Već 1953. godine ima 69 domova sa 478 stanovnika, svoju školu sa dva učitelja, lepu crkvu koja je podignuta 1900. godine.

Meštani sela Lozane su obnovili crkvu „CARA LAZARA – VIDOVDANKA“ u kojoj se, svake godine, tradicionalno, okupljaju na Vidovdan.

Opširnije o selu LOZANE, koje se nalazi na teritoriji opštine Bojnik, možete pogledati na sajtu opštine Bojnik u odeljku „NAŠA SELA“.