Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti

Nedimović: Tržište traži standardizaciju pakovanja paradajza

„Zadovoljan sam razgovorom sa proizvođačima paradajza iz sela Svirce. Bio sam u plasteniku, video proizvodnju i razgovarao sam sa proizvođačima sa prostora Leskovca. Voleo bih da mogu da stignem do svakog individualnog proizvođača. Ljudi su svesni šta se desilo sa njihovim proizvodima. Klimatske promene su uticale na rod“, rekao je potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

„Period zrenja se pomerio, a samim tim i cena. Zrenje paradajza je kasnilo. Onda se dogodilo da je ponuda porasla, a cena ostala ista. Dogovorili smo da cena bude znatno bolja nego pre dogovora. Postigli smo strateški dogovor za pospešivanje proizvodnje i prodaje. To podrazumeva infrastrukturu: elektrifikaciju, uređene puteve i protivgradnu zaštitu. Taj paradajz iz tog kraja je fantastičan i ukusan“, rekao je Nedimović.

„Problem je što se pakuje u drvene gajbice koje nisu atraktivne za kupovinu. Izvoz to ne prihvata. Moramo da poradimo na sortiranju povrća i voća kako bi pakovanje bilo standardizovano. Različita tržišta traže standardizaciju. Došlo je do hiperprodukcije paradajza u Srbiji. Svaki plastenik ima priključak za struju. Sa 60 plastenika smo došli na 700 plastenika. Ako tržište nema prostor da to prihvati, onda je to vrlo problematično. Imaćemo mi još razgovora u Lebanu. Suština je da se mora očuvati ta sredina koja proizvodi kvalitetan paradajz, ali i da nađemo rešenje pakovanja kako zahteva tržište“, rekao je Nedimović.

 

 

Izvor: TV Hepi