Srbija Vesti

Od danas rigorozne kontrole opštih bolnica u Srbiji

Državni sekretar ministarstva zdravlja Meho Mahmutović i direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović održali su u jutros hitan sastanak sa direktorima bolnica i zdravstvenih ustanova iz deset gradova sa juga Srbije.

Direktorima je naloženo da se u toku dana organizuju stručni kolegijumi i da se svi radnici zdravstvenih ustanova upoznaju sa nalozima ministra Zlatibora Lončara, a formirane su stručne komisije nastavnika Medicisnkog fakulteta u Nišu i direktora klinika KC Niš, čiji će zadatak biti da u naredna tri dana urade stručnu kontrolu u bolnicama.

Kontrolisaće se kompletan rad bolnica od sastava dežurnih timova, medicinske dokumentacije, vizita, operativnih programa,komplikacija i upućivanja u tercijarne zdravstvene ustanove, saopštio je KC Niš.

Kontrole državnog sekretara i direktora Klinickog centra Niš obavljana je danas bez najave, kako bi se stekao uvid i u rad stručnih komisija, kao i svih direktora zdravstvenih ustanova juga Srbije u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nalozio je juče direktorima KC da odrede svoje najbolje lekare iz svih oblasti koji će imati zadatak da obiđu opšte bolnice na svojoj administrativnoj teritoriji, analiziraju situaciju i obezbede da se ispoštuju svi propisi, pravila i protokoli koji važe za bezbedno i efikasno lečenje.

Prvi izveštaji moraju mu biti dostavljeni do 19. oktobra iz svih bolnica koje su obišli, uz predlog zaključaka za dalje korake, koji podrazumevaju sve neophodne mere za ostvarivanje definisanih rezultata, uključujući i kadrovske promene.