Srbija Vesti

Od septembra u osnovnim školama novi fakultativni predmet o bezbednosti dece

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović potpisao je Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednost dece“ sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, zahvaljujući čemu će od septembra biti uveden novi fakultativni predmet u osnovne škole.

Zahvaljujući inicijativi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, učenici četvrtog i šestog razreda će, od sledeće školske godine, imati i predmet o bezbednosti dece, a čiji je primarni cilj prevencija. Učenici će jednom mesečno imati predavanja na različite teme o bezbednosti u saobraćaju, štetnom uticaju droge i alkohola, opasnostima koje ih vrebaju na internetu i društvenim mrežama. Teme razgovora sa decom četvrtog i šestog razreda biće i nasilje kako negativna društvena pojava, zatim prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, kao i šta je neophodno preduzeti u zaštiti od požara i prirodnih nepogoda.

„Lično sam pokrenuo ovu inicijativu zato što mi je bezbednost dece uvek bila na prvom mestu. To sam radio i na svim prethodnim dužnostima, a ovde kao ministar unutrašnjih poslova, želim da na najbolji način zaštitim naše mališane od svakog zla koje može da ih snađe. Zahvalan sam Ministarstvu prosvete jer je podržalo našu inicijativu, da deca imaju i fakultativni predmet u kome se, između ostalog, uči o borbi protiv narko-trafikinga i izazova narkomanije. To je važno pomenuti, jer danas je Međunarodni dan borbe protiv droge“ rekao je ministar Stefanović i dodao da je za MUP to veoma važna stvar, jer hoćemo da iskorenimo drogu iz naših škola i sa naših ulica.

Ministar Stefanović je istakao da je želja da se mališani takođe bolje upoznaju sa osnovama bezbednosti u saobraćaju.

„Morate znati koji sve izazovi i opasnosti postoje u saobraćaju, koja pravila treba da se poštuju, a time, naravno, povećavamo i vašu bezbednost. Ova predavanja koja ćete imati od septembra nisu važna samo za decu, već i za roditelje, jer će njihova deca biti sigurnija i bezbednija. Manje će brinuti o njihovoj bezbednosti i sigurnosti kada ih pošalju u školu, jer će deca umeti da prepoznaju sve izazove nasilja, droge i druge koje ih očekuju u saobraćaju“, objasnio je ministar Stefanović.

On je rekao da će MUP u ovom programu učestvovati sa velikim brojem predavača koji će dolaziti u škole.

„Biće uključeni i penzionisani pripadnici policije koji su ogromnim iskustvom u prethodnom periodu pomogli da izgradimo sistem bezbednosti, ali i koji mogu da nam doprinesu da u narednim godinama gradimo još sigurniji i bolji sistem“, objasnio je Stefanović.

Ministar policije je mališanima u OŠ „Vuk Karadžić“ predstavio policajce iz različitih jedinica MUP-a i pojasnio im koje uniforme su specifične za svaku od njih kako bi ih deca bolje upoznala.

„Policija je uvek tu zbog vaše zaštite. Kada imate problem treba da se obratite policajcu i da mu tražite da vam pomogne. Počinjemo jednu novu etapu i vaša policija služi da zaštiti vašu bezbednost i bezbednost svakog građanina naše zemlje. Nastavićemo da radimo timski, baš kao što radimo danas“, poručio je ministar Stefanović.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da mu je veoma drago što dva ministarstva nastavljaju dobru saradnju koja je započeta u septembru, kada su on i ministar Stefanović obilazili škole i trudili se da razviju što više bezbednosnih mera.

„Dosta smo radili na pitanju kamera, kao i praćenja nekih bezbednosnih procesa u školama. Ovo je korak više. Radimo na edukaciji i predavanjima koja su jako dragocena prvo deci, zatim i roditeljima i nastavnicima. Puno je bezbednosnih rizika i na internetu i na putu od kuće od škole. Zato je tu Ministarstvo unutrašnjih poslova i njima beskrajno hvala, na dosadašnjem trudu i na ovakvim, dugoročnim akcijama, koje uz prisustvo školskih policajaca čine bezbednost u školama boljom i kvalitetnijom“ naglasio je Šarčević.

On je dodao i da je potrebno da se pozabavimo vršnjačkim nasiljem i Ministarstvo prosvete će se truditi da ojača školske timove, psihologe i pedagoge, u saradnji sa centrima za socijalni rad i školskim policajcima.