Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Održan prvi Gastro turistički forum Srbija Bugarska

U organizaciji Privredne komore Srbije Regionalne privredne komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac, Privredne komore Vrace i strukovne škole „Aleko Konstantinov“, Mezdre, u okviru realizacije projekta „Bugarsko-srpski gurmanski voz“ sufinansiranog od strane Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija održan je danas Gastro turistički forum.

Vrednost projekta čija će realizacija trajati do oktobra 2018.godine iznosi preko 170 hiljada evra. Bugarsko srpski forum ima za cilj donošenje zaključaka i smernica od značaja za razvoj turizma predstavljanjem karakterističnih prehrambenih proizvoda, unapređenjem gastronomske ponude i razmenu iskustva i dobre prakse učenika. U okviru gastro turističkog foruma previđeno je i osnivanje Gastro kluba čiji će članovi imati mogućnsot prava upotrebe zaštitnog žiga za Leskovački roštilj, i čije će naredne aktivnosti dovesti do registracije proizvoda kod Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

   

Sastanku su pored članova projektnog tima iz Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Leskovac prisustvovali i partneri iz leskovačke Visoke poslovne škole strukovnih studija, Privredne komore Vrace i Strukovne škole Aleko Konstantinov, Mezdre iz Bugarske. Namera projekta je povećanje broja poseta turista i zaštita i standardizacija leskovačkog roštilja, kako u zemlji, tako i inostranstvu. Na ovaj način privućićemo puno bugarskih turista koji će doći da posete vaš grad kao što će srpski turisti doći da vide gde se proizvodi čuveni Limec pšenični hleb, koji smo zaštitili žigom i zbog čega je toliko cenjen, kazala je direktorka Privredne komore Vraca Iliana Filipova.

     

Putem projekta Bugarsko srpski grumanski voz već je opremljen kabinet za gastronomiju u leskovačkoj Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija po Hasap standard čija je vrednost 35 hiljada evra.

Na ovaj način Bugarska i Srpska škola dobijaju neophodnu opremu za demonstraciju kulinarskih veština, sa namerom da postanu centri za edukaciju studenata i profesionalaca na polju pripreme tradicionalnih gurmanskih proizvoda sa registrovanim Zaštitnim žigom. Gastro kabinet u Strukovnoj školi „Aleko Konstantinov“ iz Mezdre,u Bugarskoj koja je parner na projektu, biće završen do kraja februara, kaže direktorka Hristinka Vasileva Minova.