Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Održana manifestacija „Dani kruške“ u Vučju

U Vučju je danas održana manifestacija „Dani kruške“ i to 6. po redu. Ova manifestacija ima za cilj promociju poljoprivrednih proizvođača i ove kulture po kojoj je vučjanski kraj prepoznatljiv. Ovom dešavanju prisustvovao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Prisutnima se obratila u ime lokalne samouprave Jelena Stanković, član Gradskog veća. Ona je iznela podatak da je od ukupne površine zasada pod kruškom preko 530 hektara, što iznosi oko 10 odsto  od ukupne površine pod zasadom ovog voća u Jablaničkom okrugu. Stankovićeva je naglasila da se ovakve manifestacije organizuju u cilju promocije poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda. Lokalna samouprava, kako je rekla Jelena Stanković se trudi da poljoprivrednim proizvođačima pruži finansijsku podršku koja će im olakšati rad. U tom cilju prošle godine grad Leskovac rebalansom budžeta planiranih 30 miliona za subvencije povećao je na 34,5 miliona. Od 2013. godine utrošeno je ukupno 216,5 miliona dinara na preko 6300 subvencija za poljoprivrednike.

Predsednik Saveta mesne zajednice Dejan Pešić koji se zahvalio gradonačelniku Goranu Cvetanoviću i Lokalnoj samoupravi na podršci koju pružaju poljoprivrednim proizvođačima.

U okviru „Dana kruške“ organizovano je takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot na kome je pobedila Vesna Golubović. Na ovoj manifestaciji dodeljene su i nagrade za najveću površinu na kojoj se uzgajaju kruške, za najlepšu gajbu krušaka, za najbolju rakiju i za najmlađeg uzgajivača kruški.

 

infocentarjug.rs