Jablanički okrug Jug Srbije Pčinjski okrug Vesti

Održana treća sednica Parlamenta privrednika Regionalnih privrednih komora

Na dnevnom redu treće sednice Parlamenta privrednika Regionalnih privrednih komora i leskovačke Komore, razmatrana su privredna kretanja na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga, izveštaj o radu za prošlu godinu, najznačajnije aktivnosti Privredne komore Srbije realizovane 2017. godine i njeni planovi u 2018. godini. Posmatrano po okruzima, spoljno trgovinska razmena u Pčinjskom okrugu iznosila je 325 miliona eura što čini 48 odsto ukupne spoljnotrogovinske razmene Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga dok u Jablaničkom okrugu ona iznosi 350,4 miliona eura, što predstavlja 52 odsto od ukupne spoljnotrgovinske razmene, rečeno je na sednici.

„Ovo je treća sednica parlamenta od pristupanja leskovačke Regionalne privredne Komore, komorskom sistemu odnosno Privrednoj komori Srbije a prva u ovoj godini, na kojoj razgovaramo o kvartalnim analizama u prošloj godini kao i o predlozima privrednika koje su dali na prethodnim sednicama vezane za izmenu zakona o radu, a pre svega najviše na dualno obrazovanje.  Jedna od tema je i ono što najviše interesuje naše privrednike a to je pojednostavljeno carinjenje robe, koje je Uprava carine od prošle godine počela da sprovodi elektronskim putem, bez čekanja“ –  kazao je direktor  Regionalne privredne komore, Goran Jović.

 

Jović: Da bi privrednik mogao da ostvari svoja prava u nekim resornim ministarstvima i da bi došao do odgovora kao i informacija, na raspolaganju mu je Regionalna privredna komora čiji je to i ključni zadatak, da privrednicima omogući određene podatke.
   
Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog okruga planira da u 2018. godini u okviru projekta Bugarsko – Srpski gurmanski voz, koji realizuje u okviru Inntereg – Ipa programa Bugarska Srbija, organizuje dva Gasto Foruma u Srbiji i dva Gastro foruma u Bugarskoj. Za  2018. godinu u planu je i formiranje Bugarsko – srpskog Grastro kluba, zatim Registracija internacionalnog sertifikovanog Zaštitnog žiga za srpski proizvod Leskovački roštilj čiji će vlasnik biti Privredna komora Srbije, zatim realizacija trening seminara kako za studetne gastronomije tako i za šefove kuhinja u Srbiji i Bugarskoj, promotivno učešće na Gastronomskoj manifestaciji u našem gradu, učešće na Sajmu u Velikom Trnovu kao i nekoliko sastanaka projektnih timova u Srbiji i Bugarskoj.