Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

OEBS u Medveđi finansira obuku upravljanja GIS-om

Prva faza obuke radnika opštinske uprave Medveđa za upravljanje Geografskim Informacionim Sistemom (GIS) započeta je u sredu u Skupštinskoj sali opštine Medveđa. Obuku na projektu je finansijski podržao OEBS, koji je pored ovog projekta pomogao našoj opštini i za još projekata koji je su u toku.

Šef kancelarije OEBS-a, Đakomo Bosisio se zahvalio svim prisutnim polaznicima na prisustvu i pažnji, u ime šefa misije OEBS-a u Srbiji, Andrea Oricia i u svoje lično ime, i poželeo da radnici uspešno završe obuku na projektu i dobiju sertifikat za rad. „Sprovođenje ove ideje u delo zasluga je vaše opštinske uprave, načelnice i vašeg predsednika. Projekat obuke GIS-a je samo delić ka izradi bezbednijeg i mirnijeg okruženja što je i naša osnovna misija.“–reči su šefa kancelarije OEBS-a, Đakoma Bosisia.

Predsednik opštine, dr Nebojša Arsić se zahvalio OEBS-u na pomoći i finansijskoj podršci, s obzirom da je ovaj projekat jako bitan za lokalnu samoupravu, za radnike koji su upošljeni na poslovima upravljanja imovinom, kao i za krajnje korisnike koji će moći lakše da dođu do potrebnih informacija i pristupe georeferenciranim digitalizovanim mapama.
Ispred opštinske uprave, načelnica Svetlana Todorović, je rečima zahvalnosti pozdravila goste koji su u finansijskom pogledu zaslužni da se program obuke sprovede, a zatim i predsedniku koji je podržao ideju da se otpočne izmena organizacione strukture upravljanja javnom imovinom, što bi se kasnije i projektom Exchange 5zaokružila celina.

Projektom GIS-a obezbediće se ažurnija evidencija i lakši pristup podataka imovini opštine, lokalne poreske administracije kao i novi on-line servisi za građane. Inače, Geografski informacioni sistem predstavlja digitalizovanu bazu podataka u koju se u obliku mapa smeštaju prostorni podaci o opštinskoj infrastrukturi, prirodnim resursima, a cilj je povećanje efikasnosti i smanjenje troškova u administraciji, kao i brži i bolji proces odlučivanja.