Društvo Jug Srbije Politika Vesti

Opasno širenje lažnih vesti o migrantima na društvenim mrežama

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da poslednji slučaj širenja lažnih vesti na društvenim mrežama o navodnom napadu grupe migranata na 17-godišnju devojčicu u centru Beograda predstavlja vrhunac neodgovornog ponašanja koje može da ima veoma opasne posledice, čak i tragične.

Komesarijat za izbeglice i migracije pruža punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je ovu lažnu vest odmah demantovalo i najavilo saslušanja onih koji takve laži šire.

Ovo nije prvi slučaj širenja lažnih vesti na društvenim mrežama o migrantima koji su u Srbiji.

Društvene mreže koriste se kao mesto neometanog izliva mržnje i ksenofobije prema ovim ljudima, a glavno oružje su upravo lažne vesti – od toga da se migrantima deli novac, po deset evra dnevno na ruke, do toga da se potpisuju ugovori kojima se planira njihovo trajno naseljavanje u Srbiji.

Komesarijat za izbeglice i migracije je iskazao zahvalnost svim medijima u Srbiji koji pre prenošenja ovakvih neistina proveravaju informacije, i istakao da ostaje otvoren za svaku vrstu saradnje u cilju blagovremenog i istinitog informisanja javnosti, navodi se u saopštenju.