Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Opština Lebane projektom „Miholjski susreti sela“ oživela staru tradicionalnu manifestaciju

U organizaciji opštine Lebane, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, za dane vikenda održani su „Miholjski susreti sela“.

Ekipe sela sa teritorije opštine Lebane nadmetale su se u sportskim disciplinama i to: u selu Bošnjace u subotu je održano takmičenje u basketu i odbojci, a šahovsko takmičenje u Šumanu. U nedelju je u Ćenovcu odigran mali fudbal i nadvlačenje konopca. Kulturni deo manifestacije održan je u MZ Štulac u nedelju, gde su svoje veštine pokazali i mališani iz školice sporta.

Predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović, posetivši ovu manifestaciju zahvalio se Vladi Republike Srbije, Ministarstvu za brigu o selu, kao i svim učesnicima i onima koji su bili u organizaciji, rekavši da su susreti sela nekada bili tradicionalni i dobro posećeni na ovim prostorima, ali su se u nekom trenutku prekinuli.

„Uz pomoć Ministarstva za brigu o selu ponovo imamo tu priliku da se družimo i takmičimo po našim selima i na taj način damo im na značaju i oživimo ih. Nadam se da ćemo već naredne godine imati još više takmičara, domaćica i učesnika i prezentovati sve ono dobro što imamo na ovom prostoru. Nadam se da će „Miholjski susreti sela“ opet biti tradicionalna manifestacija“, poručio je predsednik Bogdanović.

Nakon kulturno-umetničkog dela programa predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović, zajedno sa pomoćnicom Natašom Stojanović, uručio je pehare, medelje i zahvalnice pobednicima i učesnicima Miholjskih susreta sela 2021.godine.

          

Svi posetioci i učesnici uživali su u tradicionalnim jelima, pitama, slatkišima, zvuku izvornih instrumenata i pesama, duh i tradicija sela opet su oživeli, pa se čuo i dijalekat ovih prostora.

          

U video prilogu možete pogledati kako je izgldala dvodnevna manifestacija Miholjski susreti sela.

 

 

infocentarjug.rs

 

dits