Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Organizovano druženje na završnoj sednici u Medveđi (VIDEO)

U duhu tradicije i očuvanja nematerijalne kulturne baštine žitelja Gornje Jablanice, počev od 01. februara 2019. godine Turistička organizacija Opštine Medveđa organizovala je „SEDNICE“ (POSELA). Ciklus sednica je započeo 1. februara ove godine sednicom u osnovnoj školi u Sijarinskoj banji, a šesnaesta, završna sednica održana je 30. marta u prostoriji osnovne škole „Gornja Jablanica“ u Medveđi.

Sednicu u Medveđi otvorio je LJubiša Ristić, direktor TO Medveđa. Ristić se ovom prilikom zahvalio ljubiteljima narodnih igara ovih krajeva, koji su ih pratili ma gde se Sednice održavale, kao i svim ostalima koji su pomogli da ova, već pomalo zaboravljena, manifestacija zaživi. Ovom prilikom Ristić je obećao da će se, svake naredne godine početkom zimskog raspusta, ekipa TO Medveđa družiti sa stanovnicima opštine Medveđa u novim serijalima sednica. Prisutne sedničare pozdravio je i dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Direktor Instituta za gusle i epsku poeziju iz Beograda, Rašo Vučinić, poklonio je Turističkoj organizaciji opštine Medveđa srpske gusle, koje će koristiti mladi guslari polaznici „škole gusala“ koja je na inicijativu TO Medveđa, u fazi formiranja.

Punih dva meseca, svakog petka i subote, ekipa Turističke organizacije opštine Medveđa imala je priliku da se druži sa ljubiteljima izvornih pesama i igara naroda ovog kraja.

„Ovom prilikom zahvaljujemo se svim učesnicima u programu, bez kojih sednice ne bi mogle biti održane, a to su: Miljan Toković, Milovan Milošević, Filip Bogdanović, Nikola Paunović, Radosav Doderović, Božidar Đikanović, Obren Jovović, Ilija Živković, Jakša Jakšić, Radovan Vuković, Anastasija i Teodora Radović, Gojko Zlatković, Radule Jovanović, Milutin Petrušić, Nikola Mojsilović, Kulturnoumetničko društvo „Razigrano kolo – Vez“ i mladi klavijaturista Stefan Nikolić. Takođe se zahvaljujemo predsednicima svih mesnih zajednica u kojima smo gostovali, kao i direktorima osnovnih škola, u čijim prostorijama su sednice bile održavane. Do narednog viđenja na sednicama, u februaru 2020 godine“ – – saopštavaju iz TO Medveđa.

(Kraj)