Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Zdravlje Zdravlje je najbitnije

ORL: Korona virus izaziva i vrtoglavice nakon napada na gornje i donje disajne puteve

U Službi otorinolaringologije predhodni period bio je karakterističan po većem broju pacijenata koji se javljaju zbog upale uva i alergijskih reakcija. Međutim, pomoć traže i osobe koje imaju vrtoglavicu, kao posledicu nakon oboljevanja od korona virusa.

„Iako je za nama period kada smo imali povećan broj operacija, sada, zbog ponovo aktuelnog lošeg stanja zbog Kovida 19, te aktivnosti opet, nažalost, ostavljamo za neki mirniji period. Ono što je i dalje aktuelno, to su ambulantni pregledi upale spoljašnjeg slušnog kanala, kao posledice dužeg boravka u vodi, ali i nepravilne higijene ušiju“, kaže za Info Centar Jug, Vladimir Marković, načelnik Službe ORL Opšte bolnice u Leskovcu.
On objašnjava, kako to mi sami trasiramo put da imamo problem sa ušnim kanalom, pre svega zloupotrebom štapića za uši.
„To uopšte nisu štapići za uši, to je izmišljena trgovačka floskula. Činjenica je da mi na taj način ne smemo da čistimo uši. Ušna mast, nije prljavština. To je najbolja krema koja vrši podmazivanje spoljašnjeg ušnog kanala i to je veoma bitna stvar. Dakle, ona nam treba i mi nje ne treba da se stidimo. S tim u vezi, mi samo treba da vršimo uobičajenu toaletu ušiju tako što ćemo obrisati peškirom spoljašnji deo ušnog kanala. Sve drugo, može da dovede do upalnih procesa koji mogu da budu bolni i neprijatni“, obašnjava doktor Marković.
Kod osoba koje su sklone alergijama, moguće je da se problemi jave tokom bilo kojeg doba godine, ali su naročito izraženi u letnjih mesecima i sve dok traje toplije vreme.
„Ono što je izuzetno važno je da će rezultati lečenja biti skromni, sve dok pacijenti ne shvate, da moraju da se na vreme jave lekaru. Ono što je važno istaći da je ideja o postojanju sezonskog rinitisa jednostavno netačna. Neko ko je sklon alergijama i ko non stop ima te probleme, nema ih sezonski. On je cele godine alergičan. Samo je pitanje kada će da ispolji simptome. I šta će biti njihov okidač. Proteklog leta, skoro da nije bilo prekida elergijskih reakcija“.
I korona virus je ostavio posledice na pojedine pacijente, čiji su gornji i donji disajni putevi naročito bili pogodjeni.
„Naša ali i svetska iskustva pokazuju da je u ovom slučaju osnovni poremećaj vaskularizacija koja direktno ili indirektno utiče na stabilnost, odnosno izaziva vrtoglavice. U svakom slučaju, alergičari  bolje prolaze tokom oboljevanja korona virusom, jer su zaštićeniji zbog terapije koju inače primaju“.
Lečenje u slučaju alergija je, prema rečima našeg sagovornika, kompleksno.
„Uloga ORL u svemu tome je da spreči da dodje do problema sa plućima. Antohistaminici se daju već kod prvog osećaja neke reakcije, ali je problem što 99 posto pacijenata dođe kasno. U svakom slučaju, kortiko preparati su i dalje broj 1 u lečenju. Inače, nivo rizika osoba sklonih alergijama za vakcinaciju od Kovida je minimalan“, kaže doktor Marković.
infocentarjug.rs
Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Zdravlje je najbitnije“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.