Vesti

Parada ponosa najavljena za 18. septembar

Parad ponosa biće organizovana 18. septembra od Slavije do Trga Republike, najavio je danas Boban Stojanović iz Organizacionog odbora Parade ponosa.

On je na skupu „Homofobija u Srbiji – kud plovi ovaj brod“ istakao da je važno što će Parada biti održana na novoj ruti, odnosno što će proći centralnim gradskim ulicama i biti znatno duža.

“Verujem da Prajd neće biti dovedan u pitanje ni ove godine“, rekao je Stojanović.

Navodeći da se stvari menjaju i da su postignuta važna dostignuća on je istakao da je 2015. godina bila istorijski važna za LGBT pokret jer je održana druga Paradu ponosa za redom što se nije desilo u poslednih 15 godina.

“Tek prošle godine smo uspeli da napravimo drugu uzastopnu paradu koja je prošla mirno, uz veliko obezbeđenje, ali bez incidenata i organizovanih grupa koje bi napadale skup“, rekao je Stojanović.

Kako kaže, pored uspeha na političkom planu, ima još jedan značajan, a to je dokaz da građani u ovoj zemlji mogu da dostuignu i izbore se za nešto.

“Parada ponosa je dokaz da ako smo uporni i znamo šta hoćemo i gde idemo možemo da ostavrimo ono što želimo“, rekao je Stojanović dodajući da je efekat parade taj što je probila led u institucijama koje su mnogo više otvorene za saradnju sa LGBT organizacijama, ali i same realizuju brojne projekte koje se tiču LGBT prava.