Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

PBK „Zmaj sa Radana“ organizovao tradicionalnu planinarsku akciju „Uspon na Radan“

Planinarsko – biciklistički klub „Zmaj sa Radana“, organizovao je tradicionalnu planinarsku akciju „Uspon na Radan“, koja je ove godine nosila naziv „Pozdrav sa Radana“.

 

Ovo je planinarski događaj, koji se održava već šestu godinu za redom. Uspon je organizovan do vrha Sveti Petar. Od oktobra 2017. godine planina Radan je proglašena Parkom prirode.

Područje vrha Sveti Petar se nalazi u prvoj zoni zaštite. Uspon se tradicionalno organizuje svake poslednje subote u julu i nalazi se u kalendaru Planinarskog Saveza Srbije. Ovo je jedan od najmasovnijih uspona u Srbiji na kome učestvuje više stotina planinara iz cele zemlje i inostranstva. Mesto okupljanja i polaska je bilo selo Borince, koje se nalazi na udaljenosti od 17 km od Bojnika, u samom podnožju planine Radan.

 

„Dužina staze je 11 km, a visinska razlika je 532 m. Staza se prelazi za 5-6 sati laganog hoda, zadržavanje je na vrhovima Sveti Petar i Kamen. Vrh Sveti Petar je šumovit i na njemu se nalazi crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu. Vrh Kamen je vidikovac sa koga se pruža jedan od najlepših pogleda u Srbiji. Staza je kružna i dobro je uređena i obeležena. Spada u red lakših staza i prilagođena je svim uzrastima“, rekao je za televiziju 4S potpredsednik  Planinarsko-biciklističkog kluba „Zmaj sa Radana” Boban Petrović i dodao da cela zajednica treba učiniti sve da ovaj kraj zaživi u turističkom smislu.

Najstariji učesnik bila je učiteljica u penziji, Jelena Minardi iz Niša koja ima 100 godina, i ovde dolazi već treću godinu za redom dok je najmlađi učesnik imao samo 8 meseci. Jelena Minardi ističe da je planinar već 55 godina, da je bila i na planini Mon Blan 1987. godine. Ona dodaje da Srbija ima prelepe planine i da posebno voli Radan, a njeno obraćanje prisutnima je ove godine bilo veoma emotivno.

 

Pokrovitelji akcije su opština Bojnik i brojni sponzori, a podršku organizatoru pružila je Turistička organizacija Bojnik.

Planinarsko-biciklistički klub „Zmaj sa Radana“ za sve učesnike obezbedio je besplatan ručak.

 

(Izvor: Tv 4S)