Srbija Vesti

Počela primena najnovijeg sertifikata na portalu eUprava

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da je Direkcija za elektronsku upravu pribavila SSL sertifikat koji će nastaviti da obezbeđuje najviši nivo zaštite ličnih podataka građana i sigurnosti elektronskih komunikacija, a koji se od danas primenjuje na portalu eUprava.

euprava-logo
Brnabić je tim povodom istakla da građani mogu biti sigurni da su njihovi podaci bezbedni, i uputila im poziv da koriste usluge portala eUprave kako ne bi morali da čekaju pred šalterima.

Ona je podsetila na to da su, prema rezultatima najrelevantnijeg globalnog testa provajdera informacione bezbednosti „SSL Labs“, sertifikati nacionalnog portala eUprava imali visoku B ocenu do januara ove godine.

Tada je, kako je navela, uveden novi protokol i Direkcija za elektronsku upravu je odmah započela proces nabavke SSL sertifikata baziranih na najnovijim algoritmima i protokolima.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović ukazao je na to da ova služba pomno prati razvoj i rast eUprave i u svakom trenutku se stara o tome da lični podaci korisnika budu maksimalno zaštićeni – čak i prilikom komunikacije i razmene informacija sa drugim organima javne uprave.

Stojanović je naglasio da od osnivanja do danas na portalu eUprave nije zabeležen ni jedan bezbednosni incident, što dokazuje da su podaci korisnika bili dobro zaštićeni i do sada.

Prema njegovim rečima, dodatni razlog za nabavku novog sertifikata jeste taj što postojeći sertifikat, koji je izdalo preduzeće „Pošte Srbije“, više ne prepoznaju vodeći internet pretraživači kao što su Chrome, Safari, Firefox i windows Explorer.

Zbog ovoga su se korisnici susretali sa upozoravajućim porukama o tome da njihova konekcija nije bezbedna, iako je razmena podataka bila zaštićena prema svim priznatim propisima, objasnio je on.

Stojanović je podvukao da je novi sertifikat uklonio opasnost od nezaštićene konekcije i sada je sigurnost portala ocenjena sa najvišom ocenom A, što nemaju ni vodeće banke koje obavljaju finansijske transakcije za građane.

Sertifikat je na portal postavljen još 30. novembra, a njegova potpuna primena okončana je u noći između 2. i 3. decembra.

Kao dodatna mera predostrožnosti, na portalu eUprave postavljeno je upozorenje namenjeno svima koji bez prethodne saglasnosti otvaraju naloge u ime trećih lica.

Direkciji su se javljali građani čiji je matični broj neko prethodno upotrebio, na primer prilikom registracije kola, i u tom slučaju oni nisu mogli da otvore nalog jer ih treća lica koja su ovakve usluge obavljala u njihovo ime o tome prethodno nisu obavestila.

Sada na portalu postoji upozorenje, a Direkcija poziva sve građane koji imaju to iskustvo je da joj se direktno obrate.

Sledeća faza unapređenja portala eUprave jeste kompletan funkcionalni redizajn, kako bi portal bio pregledniji i jednostavniji za upotrebu.

 

Izvor: www.euprava.gov.rs