Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Pod sloganom „Da pravo svako-dete uživa lako“ brojnim aktivnostima u Medveđi obeležena dečija nedelja

Tradicija obeležavanja Dečje nedelje u svetu i kod nas meri se decenijama. Prvi put je obeležena 1934. godine a 1987. godine definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci.

Ove godine, Dečija nedelja obeležava značajan jubilej, 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta, kao i najšire prihvaćenog pravnog instrumenta za zaštitu ljudskih prava.

Moto Dečje nedelja se iz godine u godinu menja, a ove nosi naziv „Da pravo svako-dete uživa lako“. Prva nedelja oktobra rezervisana je za obeležavanje dečije nedelje kroz brojne aktivnosti dece u ostvarivanju dečijih prava.

Deca iz vrtića predškolske ustanove „Mladost“ i učenici osnovne škole „Gornja Jablanica“ su na platou ispred Kulturnog centra i ispred ulaza škole stvarala svoja mala umetnička dela. Tradicionalno, održan je i maskenbal na kome su deca pokazala svoje kreativnu stranu i umeće u maskiranju.

Najmlađi su sa svojim vaspitačima obišli javne ustanove kako bi se upoznali sa radom u njima. Predškolci su posetili lokalnu samoupravu, gde su ih dočekali predsednik opštine, Nebojša Arsić i zamenik predsednika, Goran Ivanović.

Za njih je u kabinetu organizovana dobrodošlica sa prigodnim posluženjem i skromnim poklonima. Deca su recitujući pesmice podsetila odrasle da odlično poznaju svoja prava, a jedno od najvažnijih je da budu srećna i zdrava. Na poklon su lokalnoj samoupravi poklonila crteže koje je predsedniku uručila direktorka predškolske ustanove, Dobrila Andrejević. Nakon prijema i druženja u kabinetu predsednika opštine, predškolci su obišli i Skupštinsku salu. Osnovci su tokom dečije nedelje obišli Vidikovac i ujedno imali mali izlet u prirodi.

 

(Info centar juga)