Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Potpisani ugovori za javne radove

Opština Medveđa potpisala je ugovore o angažovanju nezaposlenih lica na sprovođenju javnih radova. Ugovori su zaključeni između Nacionalne službe za zapošljavanje, opštine Medveđa, Doma zdravlja u Medveđi, Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gejzer“ iz Sijarinske Banje i Javno komunalnog preduzeća „Obnova“ iz Medveđe.

Vrednost javnih radova iznosi 6.000.000 dinara, od toga se jednim delom, u iznosu od 3.000.000 dinara finansiraju sredstvima iz budžeta opštine Medveđa, a drugim delom, sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje, takođe u iznosu od 3.000.000 dinara.

Na javnim radovima biće angažovano ukupno 44 radnika, od čega u JKP „Obnova“ biće njih 18 na poslovima čišćenja deponija, puteva, grobalja i uređenja javnih površina, zatim u Domu zdravlja u Medveđi 14 radnika na održavanju i zaštiti životne sredine, čišćenju kruga, ordincija i otklanjanja komunalnog otpada na već određenom skladištu, i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Sijarinskoj Banji, 12 radnika na čišćenju i održavanju banjske reke, parkovskih površina i sanaciji zaštitinog pojasa termomineralnih izvora u Sijarinskoj Banji.

Javni radovi će se sprovoditi u naredna 3 meseca za radnike u JKP „Obnova“, a  4 meseca u RH centru u Sijarinskoj Banji i Domu zdravlja.

„Ovim projektom Nacionalne službe za zapošljavanje će biti zapošljene 44 osobe. Ovo je najveće izdvajanje opštine Medveđa za sprovođenje javnih radova do sada. Sezonski poslovi nisu trajna alternativa, privremenog su karaktera, ali pomažu da se prebrode tih par meseci, obzirom da su i zdravstveno osigurani i da ide radni staž na ovim poslovima. Za mene lično nema veće satisfakcije nego da vidim da se u Medveđi vraćaju mladi ljudi. Radimo sve što je u našoj moći da zaustavimo točak migracije i vratimo ljude nazad u Medveđu. Kada imamo mlade i obrazovne ljude, neophodno je osim posla pružiti im sadržaj koji će im učiniti život u mestu interesantnijim, a Medveđa sve više postaje centar kulturnih dešavanja. Tu su koncerti klasične muzike, izložbe, predstave. Velike napore ulažemo da svi ljudi dobiju posao, bez obzira na godine starosti, nacionalnu pripadnost ili stručnu spremu“ izjavio je prilikom potpisivanja ugovora predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić.

Goran Janković, predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje, rekao je da sa opštinom Medveđa standarno imaju dobru saradnju u sprovođenju javnih radova.

„Program javnih radova namenjen je radnom angažovanju prvenstveno teže zapošljivim nezaposlenim licima i nezaposlenim u stanju socijalne potrebe, radi očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i radi ostvarivanja određenog društvenog interesa. Ove godine je opština Medveđa izdvojila najveći iznos za javne radove u Jablaničkom okrugu od svih opština.“ istakao je Janković.

Ugovore su sa predsednikom opštine Medveđa, dr Nebojšom Arsićem, i predstavnikom NSZ, Goranom Jankovićem, potpisali ispred Doma zdravlja dr Marina Arsić, ispred JKP Obnova direktor Stanko Milošević i ispred Specijalne bolnice , direktor dr Zoran Radenković.