Zdravlje je najbitnije

Povećan broj dece koja imaju virusne infekcije – Valentina Videnović, pedijatar neonatolog

U ovom periodu, naročito u drugoj polovini leta povećan je broj dece sa stomačnim i respiratornim infekcijama i poremećajima gastrointestinalnog trakta.Sve ovo praćeno je simptomima poput povraćanja, dijareje, ali i visoke temperature i to kod većine dece, koja ovih dana moraju kod lekara.

„Povećan je broj dece kod kojih se javljaju zdravstveni problemi i to naročito zbog stomačnih infekcija.Pored uobičajenih simptoma,poput poremećene ishrane i stolice, povraćanja, karakteristika je i povišena temperatura“,rekla je za Info Centar Juga, Valentina Videnović, pedijatar neonatolog.
Doktorka naglašava da se temperatura kod dece kreće i do 39 stepeni, kao i da u krvnoj slici dominira snižen broj leukocita i to sa predominacijom ćelija koje ukazuju na virusnu infekciju.
„Laboratorijski i klinički, obzirom da se deca ne testiraju na aktuelni korona virus, mogu se ipak povezati pojedini mališani i sa tim problemima“, smatra naša sagovornica.
Ipak, ono čega se roditelji najviše plaše je povišena temperatura, ali ne manje i dehidratacija dece.
„U svim ovakvim slučajevima, deca su morala da dobiju i terapiju, jer nekada samo pojenje i rehidracija nisu dovoljni.Tako da je aktuelna i primena antibiotika u ovom petiodu“.
Ono na šta treba obratiti pažnju je i da se dešava da stomačni problemi i povraćanje mogu da budu posledica upale grla kod dece.
„Kod male dece,povraćanje može da bude jedan od osnovnih simptoma i upale grla sa sekretima, zbog čega je i taj nagon na povraćanje.Zbog toga je zabluda da dete ima problem gastrointestinalne prirode, a da je zapravo problem sa grlom.Tako je kod ovih infekcija eventualna upotreba antibiotika obavezna“.
U drugim slučajevima, kada su u pitanju crevne viroze, onda je tu neophodan dijetalni režim ishrane i taj rekovalescentni period može da potraje i do desetak dana.Doktorka Videnović savetuje i upotrebu probiotika i sredstava za rehidraciju.
Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Zdravlje je najbitnije“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.