Vesti

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, praznik poznat i kao jesenji Sveti Jovan

Pravoslavni vernici u Srbiji 11. septembra obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Praznik je u kalendaru obeležen crvenim slovom, izdvaja se po važnosti, a nazivaju ga još i jesenji Sveti Jovan.

Za ovaj veliki praznik vezuju se razni običaji, a jedan od zastupljenijih jeste da se posti na ulju. Običaj je da se ne rade teški fizički polsovi, kao da se ne jede i ne pije ništa što je crvene boje. Postoji staro verovanje da ne treba uzimati nož u ruke.

Prema svetim spisima smrt Svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznuje se 11. septembra kada je osvećena crkva koja je podignuta na njegovom grobu u Sevastiji. Podigli su je car Konstantin i carica Jelena.

Ovaj praznik spada u velike hrišćanske praznike i glavni običaj je nikako ne treba raditi teške poslove u kući i u polju, već da dan treba provesti sa porodicom u miru i molitvi.

Sveti Jovan spada među najpoštovanije svetitelje i primer je čvrste volje, pravičnosti i poštenja. Zatočen je u tamnici kada je javno govorio protiv razvrata rimskog društva i kritikovao cara Iroda koji je bratu preoteo ženu Irodijadu. Prema jevanđeljskim spisima Irodijadina ćerka Soloma plesala je pred Irodom, a on joj je rekao da će joj dati sve što poželi, na nagovor svoje majke tražila je glavnu Svetog Jovana Krstitelja.

Tokom godine proslavljaju se tri praznika posvećena Svetom Jovanu, a pored sutrašnjeg, slavi se Sabor svetog Jovana Krstitelja (20. januara) i Rođenje svetog Jovana (7. jul). Jovanjdan koji se proslavlja 20. januara jedna je od češćih krsnih slava u Srbiji.

Episkop niški Arsenije sutra u Lebanu služi Svetu Arhijerejsku Liturgiju na dan hramovne slave

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.