COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Niš Srbija Vesti

Preminuo poznati akademik i ortopedski hirurg Milorad Mitković

Profesor Milorad Mitković, niški akademik i ortopedski hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Niš u penziji, preminuo je juče u 71. godini od posledica virusa korona, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Milorad Mitković rođen je 7. juna 1950. u Lebanu, gde je završio osnovno školovanje. Još kao đak ispoljio je interesovanje za naučna istraživanja u oblasti hemije, mehanike i biologije, i u laboratoriji koju je sam osmislio, sa svojim vršnjacima izvodio je prve eksperimente na žabama i psima. Kao srednjoškolac bavio se izradom maketa aviona i raketa (kao avio-modelar), sportom (kao član atletskog kluba) i muzikom (kao član gradskog orkestra).

Studije medicine pohađao je na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu (od 1969. do 1974). Uporedo sa medicinom Mitković je studirao i tehniku, na Mašinskom fakultetu, ali studije na ovom fakultetu nije okončao.

Specijalizaciju iz ortopedije pohađao je Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu (od 1978. do 1982).

Poslediplomska usavršavanja obavio je u Beogradu, Londonu, Oksfordu, Kembridžu, Ulmu, Hanoveru, Briselu, Moskvi, Rigi, Tubingenu, Davosu. Doktorat iz oblasti ortopedije obavio je u periodu od 1984-1987

Godine 2012. na predlog Skupštini SANU, Milorad Mitković je izabran za dopisnog člana u Odeljenju medicinskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti[3]. Za redovnog člana je izabran 8. novembra 2018. godine.

Istraživanjima u oblasti ortopedske hirurgije Mitković je dao značajan doprinos medicinskim istraživanjima u Srbiji i svetu u oblasti lečenja preloma kostiju, korekcije deformiteta i produženja ekstremiteta kao i u oblasti ugranje veštačkih kukova. Realizovao 12 naučnih projekata (od toga dva u Švajcarskoj), u okviru kojih je patentirao 44 pronalaska pod svojim imenom (u zemlji i inostranstvu). Objavio je preko 400 naučnih radova i 6 knjiga.

Konstruktor je sistema za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime („Fiksator po Mitkoviću“) koji je posle ispitivanja u Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj i Švajcarskoj, primenjen na preko 25.000 pacijenata u Srbiji i inostranstvu, uključujući i zbrinjavanje ranjenika u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Kolege će ga pamtiti kao sjajnog kolegu i dobrog čoveka, a iz UKC-a ističu da je njegova smrt veliki gubitak za čitavu naučnu i akademsku zajednicu.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

 

infocentarjug.rs

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.