Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Promocija Sijarinske Banje i projekta Spa centra “Sijarina Spa“

Nataša Ranitović, predsednica Klaster zdravstvenog, velnes i SPA turizma Srbije na Konferenciji koja je održana u Rumunskoj banji “Herculane“ u Afrodita Resort & Spa centru, predstavila učesnicima konferencije, rumunskim novinarima i predstavnicima rumunskih turističkih agencija, projekat Rimski banjski spa centar „Sijarina Spa“ u Sijarinskoj banji.

Po predanju ime Sijarinska Banja potiče od imena “Sija Irina” (Seja Irina), koja je u doba Vizantije bila gospodarica ovog kraja, kao uticajna veleposednica i sestra žene Justinijana I.

Obzirom da opština Medveđa obiluje rudnim i mineralnim bogatstvima, ali i termalnim izvorima, nasleđem iz Rimskog perioda u Sijarinskoj Banji je otpočela promocija rimskog kulturnog nasleđa i oživljavanje lokaliteta.

Predstavnice Klaster i velnes turizma obišle su Sijarinsku Banju i Lece i posetili neke od rimskih lokaliteta, kojima je teritorija opštine Medveđa bogata. Tragovi rudarske aktivnosti, iz različitih epoha, vidljivi su u ostacima rudarskih okana i objektima za topljenje rude. Eksploatacija rudnog blaga imala je veliki značaj za privredu Rimskog carstva. Rimljani su eksploatisali i blago rudnika Lece. Prvi putevi i prva naselja bili su uslovljeni upravo rudarskom aktivnošću. Eksploatisali su samorodno zlato u površinskim delovima na Rasovači, a verovatno i poludrago kamenje – ametist, opal i ahat.

O tome svedoče lokaliteti koji se neposredno vezuju za rudarsku aktivnost: okna, ostaci topioničarskih peći, šljačišta, kao i nazivi za pojedine lokalitete. U toku je projektovanje i promocija buduće priče.

Edukacija mladih pod nazivom „Wellness putovanje“ održaće se 09. maja u Osnovnoj školi „Gornja Jablanica“ u Medveđi, gde će učenici pokazati svoje znanje o Jablaničkom kraju kroz kviz znanja.

 

(Kraj)

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.