Leskovac Vesti

Promovisana knjiga ’’Mitrovići nebeski sanjari’“

U prepunoj velikoj sali skupštine grada Leskovca sinoć je održana promocija knjige ’’Mitrovići nebeski sanjari’’ autora Miodraga J. Andrejevića, koja na sebi svojstven način govori o poznatoj leskovačkoj porodici pilota, Mitrović.

Leskovac – U knjizi se opisuje porodica Mitrović, Siniša, Saša i Svetlana. Pored oca Siniše Saša i Svetlana su zavoleli letenje i opredeli se da to bude njihov životni poziv. Svetlana je sa još četiri žene iz Leskovca, Novog Sada, Kumanova i Ptuja, bila prva generacija koja je završila obuku u ratnom vazduhoplovstvu tadašnje SFRJ.  Bilo je to pre 32 godine u Zadru i od tada je Svetlana Mitrović (udato Milenković)  iz Leskovca  čitav radni vek provela u avionima i jedrilicama.
Prve žene piloti u SFRJ
Prva generacija žena koje su završile obuku u ratnom vazduhoplovstvu SFRJ
Poseban deo knjige posvećen je tragično nastradalom šampionu u pilotiranju i letenju Saši Mitroviću. Svetlanin brat Saša je bio državni prvak u letenju, ali nažalost tragično je nastradao četvrtog novembra 1990. godine, u avionskoj nesreci na aerodromu Lisiciji Jarak u Beogradu, pripremajuci se za odlazak na Svetsko prvenstvo u preciznom letenju u Argentini. Proslavio je ime Leskovca u vazduhoplovstvu ex Jugoslavije. U njegovu čast spotrski aerodrom i areo klub u Leskovcu nose njegovo ime.
Sasa Mitrović
Saša Mitrović, nekadašnji državni prvak u letenju
Putem video linka o ovoj knjizi je svoje utiske preneo i čuveni novinar i najpoznatiji instruktor letenja Zoran Modli. Potom je pročitano kazivanje Miroslava Isakovića, vazduhoplovnog inspektora u penziji.
Pored autora Miodraga J. Andrejevića, o knjizi su govorili potpukovnik Bogdan Tesla, prof.dr Živan Stojković iz Leskovca i mr Predrag Mitrović, a delove iz knjige govorio je Blagoje Ivanović, glumac leskovačkog Narodnog pozorišta. Još mnogo detalja o ovoj izuzetnoj porodici pročitajte u knjizi “Mitorivći nebeski sanjari”.
Svetlana (Mitrović) Milenković i njen otac Siniša Mitrović su celokupan prihod od prodaje prvog tiraža knjige, poklonili porodici Novice Spasića iz Bojnika, heroju sa Košara u ratu i heroja u miru, ocu sedmoro dece. Ceo tiraž je rasprodat u roku od 10 minuta, odmah nakon promocije knjige.