Jug Srbije Lebane Vesti

Proslavljene Lebanske litije

Lebane – Proslavljanje Lebanskih litija počelo je u 8 sati liturgijom u hramu Usekovanje glave Svetog Jovana krstitelja.

Nakon liturgije krenula je litija lebanskim gradskim ulicama, koja je okupila veliki broj Lebančana. Na čelu kolone nošen je krst, potom ikone i crkvena obeležja, zatim deca obučena u narodne nošnje nosila su ikone, potom sveštenici i mnogobrojni građani Lebana.

Litija je išla od Lebanske crkve do dečjeg vrtića „Dečja radost“ i potom se vratila u crkvu gde je održan prigodan kulturno umetnički program u kome su učestvovale devojčice članice pevačke etno grupe „Mika“.

Kako je za naš portal rekao jerej Filip, starešina Lebanske crkve, litija je organizovana na inicijativu Upravnog odbora Crkvene opštine Lebane. Ovo je prva litija posle skoro 70 godina, navodi jerej Filip i dodaje da je litija veoma značajna za svako mesto. Savko selo, svaki grad u Srbiji ima svoje litije odnosno svoju slavu. Litije se slave uglavnom oko praznika Duhovi, taj praznik se još zove i pedesetnica i obeležava se kao rođendan crkve, navodi jerej Filip.
Jerej Filip se zahvalio lokalnoj samoupravi, Turističkoj organizaciji Lebana kao i svim dobrim ljudima na pomoći u organizaciji Lebanske litije uz želju da se dogodine okupimo u još većem broju.

(ICJ)