Društvo Srbija Vesti

Rast profitabilnosti i zaposlenosti uprkos pandemiji

Registrator u Registru finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre Republike Srbije Ružica Stamenković izjavila je danas da je i u uslovima kada je pandemija koronavirusa značajno pojačala rizike poslovanja, privreda Srbije uspela da zabeleži rast profitabilnosti i zaposlenosti, uz povećanje finansijskih kapaciteta, ali i obaveza i kumuliranih gubitaka.

Stamenković je povodom objavljivanja publikacije „Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2020. godini”, istakla da ukupan dobitak privrednih društava iznosi 433,5 milijardi dinara i veći je za 20,7 odsto od prošlogodišnjeg, a uz to broj zaposlenih je povećan za 43.592 radnika.

Ona je ukazala na to da su finansijski kapaciteti privrede u prošloj godini uvećani, ali da su porasli i ukupni gubici, objasnivši da se privreda, kako bi prevazišla poteškoće u poslovanju, pojačano zaduživala, dok je problem sa očuvanjem likvidnosti, koji je i prethodnih godina bio prisutan, u protekloj godini neznatno ublažen.

Takođe, kako je istakla, dugoročne finansijske neravnoteže, koje su opterećivale privredu proteklih godina nešto su ublažene, zahvaljujući preduzetim ekonomskim merama u cilju podrške privredi u uslovima pandemije.

Publikacija „Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2020. godini” objavljena je na veb-sajtu Agencije za privredne registre, na stranici – Registri/ Finansijski izveštaji/ Publikacije/ Makroekonomske analize, gde možete pronaći i prezentaciju „Poslovanje privrede u 2020. godini”.

infocentarjug.rs