Bojnik ima šta da ponudi

Razvoj turizma – Veliki potencijal opštine Bojnik!

Od izuzetnog značaja za razvoj i poboljšanje uslova života i rada, a samim tim i ostanka i povratka stanovnika na teritoriji opštine Lebane jesu turistički potencijeli koje ovaj kraj poseduje.

Radan planina, koja se prostire pored bojničke i na teritorijama opština Prokuplje, Kuršumlija, Medvedja i Lebane, ima ogroman potencijal kao područje netaknute prirode. Na ovoj planini se već četvrti put održava i Džipijada, koju organizuju Turistička organizacija Lebane, Klub 4*4 Justinijana Prima i Turistički klaster Radanskog područja koji obuhvata teritorije pet opština koje okružuju Radan planinu (Bojnik, Lebane, Medveđa, Kuršumlija i Prokuplje), kako bi ukazali na potrebu izgradnje putne infrastrukture. Deo planinskog područja Radan, Vlada Republike Srbije stavila je pod zaštitu kao Park prirode „Radan“, koje se svrstava u I kategoriju zaštićenog područja međunarodnog i nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja (Službeni glasnik br 91, od 10. oktobra 2017. godine).

Brestovačko jezero je veštačku akumulaciju u selu Brestovac, udaljenu 12 kilometara zapadno od Bojnika, u podnožju planine Radan, na 312 metara nadmorske visine. Nastalo je krajem 60-ih godina dvadesetog veka pregrađivanjem Puste reke u njenom gornjem toku. Služi za vodosnabdevanje Lebana i Bojnika. Dugačko je 2,8 kilometara, široko 500 metara, najveća dubina mu je 28, a prosečna 12 metara. Površine je oko 80 hektara. Obala jezera sastoji se od nekoliko poluostrva, jednog rta i dva zaliva. Bogato je raznovrsnom ribom: soma, šarana, amur, klen, štuka, babuška, bodorka, belica, deverika i zato je pogodno za ribolov tokom cele godine, a leti ga posećuje veliki broj kupača.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Bojnik ima šta da ponudi“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Bojnik, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“