Jug Srbije Lebane Vesti

Razvoj zadrugarstva velika šansa za male poljoprivrednike

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća potpisao je danas u Cekavici sa predsednikom opštine Lebane Zoranom Ilićem i direktorom Zemljoradničke zadruge Bumbari Jovicom Nikolićem ugovor o dodeli bespovratnih sreddstava ovoj zadruzi u iznosu od 12 miliona 400  hiljada dinara.

 

Sredstva se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

   

Reč je o prvom ugovoru koji se potpisuje u Jablaničkom okrugu.

“Istovremeno osnivamo nove zadruge i pomažemo postojeće. Danas smo ovde ulažemo podsticajna sredstva, 12 miliona i 400 hiljada dinara, pre svega za postavljanje novih plastenika. Površina koju ćemo odraditi j impozantna, to je 2 hektara, istovremeno ćemo pomoći i trasnportnom mehanizacijom za transport ovih proizvoda” izjavio je Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnim preduzećima prilikom današnjeg obilaska zemljoradničke zadruge Bumbari u Cekavici.

   

Reč je o značajnim sredstvima koja će u zemljoradničkoj zadruzu Bumbari biti uložena u poljoprivrednu proizvodnju, ali zemljoradnici po rečima direktora ove zadruge Jovice Nikolića šansu vide pre svega u preradi. Zemljoradnička zadruga je osnovana 2008. godine otkada posluje bez blokade, naglasio je direktor Jovica Nikolić.

“Trenutno imamo sedam članova, a imamo oko 50 kooperanata. Sredstav koja smo dobili biće za 2 hektara novih plastenika, a dobićemo i  jedan viljuškar za utovar robe. Misliom das mo ostvarili ono što je pšrimarni cilj zadruge, a to je da se što jeftinije nabavi repromaterijal I da se prilikom prodaje obezbedi što bolja cena” naglasio je Jovica Nikolić, direktor zemljoradničke zadruge Bumbari i dodao da je u budućnosti plan da se počne i sa preradom pre svega paradajza. Kako je danas naglašeno proizvodi se plasiraju i na inostranom tržištu.

Veliki je značaj za razvoj opština juga Srbije čije je opredeljenje poljoprivreda, naglasio je predsednik opštine Lebane Zoran Ilić.

“Zahvaljujem se ministru Krkobabiću što posle svega 2 meseca od inicijalnog sastanka u Leskovcu, opština Lebane već ima prvi potpisan ugovor. Ovim dokazujemo da ovo nije samo priča, već da ljudi koji naprave dobar projekat sigurno će dobiti i podršku Vlade” podvukao je predsednik opštine Lebane Zoran Ilić.

Naime, Nakon 150 godina, Vlada Republike Srbije je prvi put definisala vidljivu pomoć srpskom seljaku  jer je u planu da se osnuje 500 zadruga u isto toliko sela. Otpočela je misija obnavljanja zadrugarstva, a prve poljoprivredne zadruge će biti formirane na jugu i jugoistoku Srbije gde su i najsiromašnije opštine.

Projekat je vredan 25 miliona evra, a novac će biti trošen na sredstva za proizvodnju , realizovaće se  osnivanjem  500 zadruga u 500 sela.

Projektom nije predvidjena izgradnja hala i objekata, jer se  tu očekuje pomoć lokalnih samouprava, ističe ministar . Plan je takodje da se izbegne velika administracija da bi vlasnici poljoprivrednih gazdinstava po najkraćoj proceduri mogli da osnuju zadruge. Sredstva su podsticajna i da su za formiranje zadruge odvojena sredstava u iznosu od 6.250.000 dinara, a za postojeće zadruge 12.500.000 dinara