Bosilegrad Jug Srbije Kultura Pčinjski okrug Vesti

Renoviran Centar za kulturu u Bosilegradu uz podršku EU i Vlade Švajcarske

Svečanim otvaranjem izložbe slikara Aleksandra Zaharijeva i nastupom hora „Bosilegradsko slavejče“ u Centru za kulturu „Bosilegrad“, obeležen je završetak prve faze renoviranja ovog objekta koju su sa 49.500 evra podržale Evropska unija (EU) i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES. Radovi su podrazumevali sanaciju krova i oštećenja nastalih usled prokišnjavanja, kao i opremanje konferencijske sale potrebnim nameštajem i audio i video opremom.

„Centar za kulturu je više od pet decenija središte svih kulturnih događaja u Bosilegradu, mesto gde se mladi okupljaju u likovnoj, dramskoj, folklornoj i muzičkoj sekciji. U okviru Centra nalazi se i bioskop, Narodna biblioteka „Hristo Botev“, kao i Centar za socijalni rad, što dodatno uvećava značaj  renoviranja i opremanja ovog objekta”, rekao je predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev. Predsednik opštine je dodao da je lokalna samouprava učestvovala u realizaciji projekta sa 6.750 evra, i zavhalio se donatorima na podršci koju pružaju negovanju kulture i kulturnih različitosti.

                Kako je Marko Vujačić, nacionalni menadžer programa Evropski PROGRES rekao realizacijom ovog projekta unapređeni su uslovi za rad u Centru za kulturu, ali je otvorena i mogućnost za dalja ulaganja.

 

         „Drago mi je što mladi u Bosilegradu sada imaju još bolje uslove da razvijaju svoje talente i što će projekat doprineti  da opština nastavi uspešno da neguje kulturnu tradiciju ovog kraja i promoviše multikulturalnost”, naveo je Marko Vujačić, ističući zadovoljstvo što donatori programa godinama unazad pružaju podršku organizaciji Međunarodnog folklornog festivala „Bosilegradsko Kraište peva i igra“ i tako doprinose kulturnom razvoju opštine.

                Vujačić je takođe dodao da je ovo jedan od 19 lokalnih infrastrukturnih projekata čiju su realizaciju podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske, a koji će imati direktan pozitivan uticaj na živote ljudi u 19 opština na jugoistoku i jugozapadu Srbije.

Ovi projekti, vredni preko 2,3 miliona evra, će doprineti društvenom i ekonomskom razvoju i obezbediti stanovništvu bolje uslove rada u školama, kulturnim i sportskim institucijama, unapređene sistema vodosnabdevanja i poboljšan kvalitet i dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga.

 

(ICJ)

Komentari

Za komentarisanje potrebno je prijaviti se (ulogovati) na vaš Facebook nalog. Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.