Izbori 2020 Srbija Vesti

Rok za podnošenje izbornih lista ističe u ponoć

Rok za podnošenje izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), za učešće na izborima koji se održavaju 21. juna, ističe noćas u ponoć, jer je zakonom propisano da je krajnji trenutak za to 15 dana pre dana predviđenog za glasanje.

Uoči izbora, cenzus za ulazak u Dom narodne skupštine spušten je sa pet na tri odsto.

Izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka i grupe građana i na njima može da bude najviše 250 imena.

Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7.00 časova, a zatvaraju u 20.00 časova, rezultate izbora objavljuje RIK, u roku od 96 časova od časa završetka glasanja, i objavljuju se u Službenom glasniku.

Predizborna tišina, kada su zabranjene aktivnosti koje spadaju u izbornu kampanju, počeće u četvrtak 18. juna, u 24.00, odnosno u ponoć, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta.

RIK je saopštio da će se u nedelju, 21. juna, otvoriti 8.386 biračkim mesta, oko 130 više nego na predsedničkim izborima 2017. godine, na Kosovu je predviđeno 90 biračkih mesta, a 43 u inostranstvu.

Biračima se, najkasnije pet dana pre održavanja izbora, dostavlja obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa, a glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred izborne liste.