Vesti

Sedamnaest zamenika ambasadora u poseti jugozapadnoj Srbiji

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt, posetiće zajedno sa 16 zamenika i zamenica ambasadora zemalja članica Evropske unije Rašku, Sjenicu, Novi Pazar i Ivanjicu, u periodu od 31. maja do 2. juna 2016. godine.

Delegacija će posetiti projekte koje u ovom delu zemlje finasiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a koji doprinose razvoju infrastrukture, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta, kao i unapređenju socijalne inkluzije i dobrog upravljanja.

Tokom posete delegacija će sastati sa predstavnicima lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva, predstavnicima medija, kao i sa predstavnicima verskih zajedica kako bi se bliže upoznali sa aktuelnim političkim, ekonomskim i društvenim dešavanjima u ovom delu zemlje.

Prvog dana posete, 31. maja, delegacija će u Raškoj posetiti Udruženje za pomoć osobama sa posebnim potrebama, koje sprovodi socijlano-inkluzivni projekat „Zajedno do posla”. Sa ciljem da se ekonomski osnaže osobe sa invaliditetom, Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog PROGRESa obezbedile mašine i alat za stolarsku radionicu.

Delegacija će istog dana obići Regionalni centar za razvoj poljoprivrede u Sjenici koji je otvoren i opremljen uz podršku zemalja Evropske unije. Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt će tom prilikom uručiti sporazume o finansijskoj podršci za uvođenju zaštite geografskog porekla za četiri poljoprivredna proizvoda – ivanjički krompir, sjenički kravlji sir, sjeničku stelju i vlasinski med, koja će doprineti njihovoj većoj konkurentnosti.

Tokom posete Novom Pazaru, 1. juna, delegacija će obići branu na Izbičkoj reci, izgrađenu sredstvima EU i Vlade Švajcarske u okviru projekta za zaštitu sliva reke Raške od poplava, a zamenik šefa Delegacije EU, Oskar Benedik će tada najaviti novi projekat kojim će se nastaviti radovi na uređenju sliva ove reke i zaštiti od poplava.

Trećeg dana posete, 2. juna, članovi delegacije će posetiti vrtić Bukovica u Ivanjici koji je uređen i opremljen uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske.