Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Vesti

Srednjoškolce učili da razvijaju kritičko mišljenje

Učenici lebanske Gimnazije i STŠ „Vožd Karađorđe“, zajedno sa svojim vršnjacima iz Leskovca, učestvovali su na treningu čija je tema bila „Live in the media“ odnosno „Život u medjima“, koji je održan od 3. do 6. oktobra u Vrnjačkoj banji u organizaciji udruženja „Pokret mladih snaga“ iz Lebana i Razvojnog centra „Mreža“ iz Niša. Projekat je finansirala Evropska omladinska fondacija Saveta Evrope.

Cilj treninga je podizanje kapaciteta srednjoškolaca Jablaničkog okruga na polju medijske pismenosti, kao i razvoj kritičkog mišljenja kod mladih tokom praćenja medijskih sadržaja. 

„Percepcija medijskih poruka kod stanovništva, a posebno kod mladih je različita. Zato mediji u manjoj ili većoj meri utiču na naš život. Razvojem kritičkog pristupa informacijama kod mladih, nastavnog osoblja i novinara smanjili bismo uticaj stereotipa i predrasuda, ali i diskriminacije u društvu, što dalje utiče na kvalitet života pojedinca.“ poručuju iz Razvojnog centra Mreža.

Medijska pismenost važna je veština i znanje za život u svetu u kojem sve više ima lažnoih vesti, činjenica i govora mržnje. Zbog toga medijskom pismenošću trebaju se baviti srednjoškolci i studenti kako bi stekli veštine kritičkog mišljenja, poručeno je na treningu u Vrnjaškoj banji.

 

  

„Mladi u razvijenim zemljama u okviru školskog obrazovanja razvijaju kompetencije za razvoj kritičkog mišljenja i vrednovanja kako bi postigli svoju medijsku psimenost. Nizak nivo medisjke pismenosti omogućava nam da dođemo medijskih sadržaja ali ne i zaštitu od neprimerenog oblikovanja percepcije naših života. Viši nivo medijske pismenosti omogućava nam da uklanjamo „kodove“ koje mediji grade u naš svet, da razlikujemo istinu od nesistine i koristimo medije za ostvarivanje sopstvenih ciljeva a ne da budemo sredstvo za ostvarivanje ličnih ciljeva medija“ poručuju iz organizatori treninga u Vrnjačkoj banji.

Treningom su obuhvaćene četiri škole i to: Gimnazija i Srednja tehnička škola „Vožd Karađorđe“ iz Lebana, Trgovinsko ugostiteljska škola i Škola za tekstil i dizajn iz Leskovca.

Iz Gimnazije su na trenigu učestvovali Tamara Marković, Aleksandra Anđelković, Marija Trajković i Jana Cvetković, a iz STŠ „Vožd Karađorđe“ Dimitrije Cekić, Miloš Marjanović, Nikola Dodić, Nikola Stanković. Sa učenicima je na treningu učestvovala i Dušica Nikolić, profesorka sociologije.

U daljem nastavku projekta učenici (vršnjački edukatori) održaće radionice u svojim školama i na taj način preneti svojim vršnjacima ono što su naučili na treningu. 

 

  

 

Komentari

Za komentarisanje potrebno je prijaviti se (ulogovati) na vaš Facebook nalog. Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.