Društvo Srbija Vesti

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Blagovesti

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Blagovesti, praznik posvećen saznanju device Marije da će roditi spasitelja ljudskog roda. Blagovesti spadaju u Bogorodičine praznike, i praznuju se od prvih dana hrišćanske propovedi.

Pošto je praznik Bogorodičin, znači ženski, mnoge se žene na današnji dan mole Bogorodici za potomstvo. To je povezano i sa razmnožavanjem u prirodi jer od Blagovesti kreće setva jarih žita, a veruje se i da je današnji dan srećan za kalemljenje voća.

Jedan od njih savremenom čoveku, a posebno mladima, sve više postaje „strani“. To je „ranilo“ – kada se ustaje ranom zorom a dan započne pesmom. Najbolje devojaka, koje sakupljaju grane od kojih se pali vatra.

Vatra ima iskonsku zaštitničku ulogu, između ostalih štiti od zmija i gmizavaca, koji se prema verovanju na Blagovesti bude iz zimskog sna. Na ovaj dan čiste se kuća, dvorište, štale, a svo đubre se obavezno iznosi iz kuće i spaljuje. Uz vatru se potom vesele i žene i muškarci, i mladi i stari i onda se ta vatra preskače. Onaj ko preskoči vatru, taj „obred“ se zove bukara, zaštićen je od zmija. Strah od zmija je veliki. Toliki da na današnji dan ne valja čak ni pričati o zmijama.

U nekim krajevima Srbije upražnjavalo se da deca idu oko kuće, lupaju u gvozdene predmete i viču „Bežite zmije i gušteri“. Takođe, postoji i verovanje da se žene na današnji dan ne češljaju, a valjalo bi se umiti u reci ili na nekom izvoru.

Na Blagovesti, je dobro započeti neki veći posao (gradnja, početak biznisa, učenje) ili doneti neku veću ili čak životnu odluku.

I, na kraju ovog „pučkog “ dela – vremenska prognoza. I Blagovesti, kao i neki drugi praznici, „ukazuju“ kakva će godina biti. Ako je nebo vedro – biće godina rodna, a ljudi zdravi. Takođe, i jesen će biti pozna.

Prema crkvenom predanju, kada je Marija napunila 15 godina, nakon 11 godina služenja u jerusalimskom hramu, sveštenici su joj saopštili da po zakonu ne može da ostane tu, već da treba da stupi u brak.

Blagovesti se slave uvek 7. aprila, devet meseci pre Božića – Hristovog rođenja.

 

infocentarjug.rs