Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Srbija Vesti

Stručni skup „Savremena epska poezija i guslarsko izvođenje kao deo uneskove baštine“

Juče je u Kulturnom centru opštine Medveđa održan stručni skup u okviru istoimenog projekta „Savremena epska poezija i guslarsko izvođenje kao deo UNESKO baštine“ koji je podržan od Ministarstva kulture i informisanja.
Skup je otvorio dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, istakavši da je Medveđa dom gusala i da su ovakve manifestacije dobrodošle jer Medveđani neguju svoju nematerijalnu i materijalnu kulturnu baštinu.

Prof. dr Branko Zlatković iz Instituta za kulturu i književnost je u svom sadržajnom izlaganju prošao kroz istorijat gusala i guslarskog izvođenja od najstarijih dana do pesama nastalih u doba korone. Posebno je obradio temu kolektivnog pamćenja u srpskom narodu kome su gusle bile mehanizam u prenošenju patriotskih, moralnih i duhovnih vrednosti.

Narodni guslar Slavko Jeknić je obradio savremeni epski stih i njegovo izvođenje s kraja 19 veka do danas. Održao je i predavanje o samoj tehnici guslara i pevanja koja se praktikuje širom srpskih zemalja i krajeva.

Nastavnik gusala iz muzičke škole“Mokranjac“ iz Kraljeva, Radovan Peković je održao izuzetnu prezentaciju modernog načina guslara, navodeći primere Bojane i Nikole Pekovića i kombinacije gusala i harmonike, ili gusala i orkestra sa više instrumenata.

U rad skupa putem video zapisa, zbog obolenja od kovida, uključio se i Radosav Doderovć, pesnik i guslar iz Marovca. On je prezentovao istorijat epskog stiha u Medveđi i stanju guslarskog društva danas. Pored Slavka Jeknića i Radovana Pekovića, gusle su dana zagudale i u rukama guslara iz Medveđe: Miljana Tokovića, Obrena Jovovića i Milutina Petrušića. Kroz pesme o Kosovu, srpstvu, čojstvu i junaštvu guslari su duboko dirnuli u patriotska osećanja prisutnih.

Skup je zatvorio direktor Kulturnog centra Nebojša Jakšić, izražavajući nadu da će ustanova kulture na čijem je čelu i iduće godine organizovati skup posvećen ovoj tematici i obavestio javnost da će se u Medveđi u narednom mesecu organizovati koncert guslara posvećen ovom projektu i time će se obeležiti 20 godina od formiranja Udruženja guslara i pisaca epske poezije „Gornja Jablanica“ iz Medveđe.

infocentarjug.rs

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.